Dünya ABD futbolunda ‘eşitlik’ golü

ABD futbolunda ‘eşitlik’ golü

20.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Futbol Federasyonu, imza attığı devrim niteliğindeki anlaşmayla erkek ve kadın milli futbol takım oyuncularına eşit maaş ve ikramiye verileceğini duyurdu.

ABD futbolunda ‘eşitlik’ golü

ABD Futbol Federasyonu, erkek ve kadın milli futbol takımları arasındaki tartışmalı maaş ve ikramiye farkını ortadan kaldıran bir iş anlaşması yaptı. ABD Futbol Federasyonu ile üst düzey milli takımlar arasında imzalanan dönüm noktası niteliğindeki anlaşma kapsamında erkek ve kadın milli futbol takımlarındaki oyunculara Dünya Kupası’na katılım için FIFA tarafından ödenen, aralarında büyük bir meblağ farkı bulunan para ödülü artık “eşit” bir şekilde dağıtılacak. Ayrıca, her iki takımdaki oyuncular da ABD Futbol Federasyonu’nun düzenlediği uluslararası maçlar için eşit ikramiye (bir galibiyet için 18 bin dolara kadar) alacak.

Haberin Devamı

İki kat almışlardı

FIFA’nın erkekler ve kadınlar müsabakaları için yaptığı ödemelerdeki büyük tutarsızlık göz önüne alındığında, Dünya Kupası ücretlerinin eşitlenmesi büyük bir engel olmuştu. FIFA, 2018 Erkekler Dünya Kupası’nı kazanan Fransa’ya 38 milyon dolar öderken, 2019 Kadınlar Dünya Kupası zaferi için ABD’ye sadece 4 milyon dolar verdi. Ayrıca ABD’li erkek futbolcular, 2014’te oynadıkları son Dünya Kupası’nda sadece son 16’ya geldikleri için 9 milyon dolar para ödülü aldı. Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda son sırada yer alan erkek takımı, 2019 kadın şampiyonu olan ABD Kadın Milli Takımı’ndan iki kat daha fazla para ödülü kazanmış oldu.

Devrim gibi karar

FIFA, bu yıl Katar’da yapılacak erkekler Dünya Kupası için toplam ikramiye havuzunun 400 milyon dolar, Avustralya’da 2023’te yapılacak kadınlar turnuvası için ise 60 milyon dolar ikramiye olacağını açıkladı. Bu eşitsizlik göz önüne alındığında imzalanan anlaşma “devrim” olarak nitelendirilirken, ilk kadın ABD Futbol Federasyonu Başkanı olan Cindy Parlow Cone, “Bu gerçekten tarihi bir an. Bu anlaşmalar ABD’de oyunu sonsuza dek değiştirdi ve dünyanın her yerinde oyunu değiştirme potansiyeline sahip” dedi.