Dünya ‘ABD müttefiklerini kızdırıyor!’

‘ABD müttefiklerini kızdırıyor!’

30.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Amerikan Fox kanalına konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’dan doğal gaz alan bazı ülkelere uygulanan yaptırım istisnasının kaldırılması kararının geri tepeceğini söylerken, “Türkiye mutlu değil” ifadesini kullandı. BBC’nin aktardığına göre bu kararın, sadece İran halkının hayatını zorlaştırmak için alındığını savunan Zarif, ancak ABD’nin müttefiklerini kızdıracağını vurguladı.

‘ABD müttefiklerini kızdırıyor’

Eski başkan Barack Obama döneminde İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan 2018’in mayıs ayında çekildiğini duyuran Trump, kasım ayında da yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. Ancak doğal gaz ihtiyacını İran’dan yaptığı ithalatla karşılayan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeye, yeni bir çözüm bulana kadar 6 aylık istisna uygulandı. Yunanistan, İtalya, Japonya, Güney Kore ve Tayvan, İran’dan doğalgaz alımını büyük oranda azaltırken, Türkiye, Çin ve Hindistan alımlara devam ediyor. Geçen hafta Trump, tüm bu ülkeler için yapılan istisnanın 2 Mayıs’ta sona ereceğini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Bu bir baskıdır’

Zarif, bu uygulamanın “bu basit ve net bir şekilde baskı” olduğunu belirtirken, “Halk mutlu değil, Çin mutlu değil, Türkiye mutlu değil, Rusya mutlu değil, Fransa mutlu değil. ABD’nin müttefikleri, bu olanlardan hiç memnun değil” dedi. Başta Suudi Arabistan olmak üzere ABD’nin Ortadoğu’daki müttefiklerinin, İran’da bir rejim olması için ABD’ye baskı uyguladığını söyleyen Zarif, “ABD’yi bir çatışmanın içine itme eğilimlerini açıkça gösterdiler” ifadesini kullandı.

Bu röportajdan dakikalar sonra bir açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, bölgedeki müttefiklerinin Trump’ı İran’la bir çatışmaya zorladığını söylemenin “tamamen saçmalık” olduğunu savundu. Bolton, Zarif’in Çin ve Türkiye’nin mutsuz olduğuna yönelik sözleriyle ilgili de “Çinli şirketlerin yaptığı açıklamalar var, İran’dan doğal gaz almayı durduracaklarına dair. Birkaç hafta önce de Türk Dışişleri Bakanı’yla görüştüm... Bu süreç nasıl sonlanacak göreceğiz” diye konuştu.