Dünya ABD, Putin'in son planını ifşa etti: İlhak!

ABD, Putin'in son planını ifşa etti: İlhak!

21.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Kırım’da yaptığı gibi, Ukrayna’nın doğusu ve güneyinde kontrol altına aldığı bölgeleri ilhak etmeyi planladığı ifade ediliyor.

ABD, Putinin son planını ifşa etti: İlhak

Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdüren Rusya’nın, önümüzdeki dönemde kendi kontrolündeki bölgelerde ‘Kırım benzeri’ bir ilhak planı bulunduğu öne sürülüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Amerikan istihbaratının bulgularına dayandırdığı açıklamasında, Rusya’nın ilhak için zemin oluşturmaya başladığını öne sürdü. Rusya’nın 2014’te Kırım’da uyguladığı yöntemlerle, Ukrayna’nın bazı topraklarını ilhak etmeyi planladığını ifade eden Kirby, “ABD halkına açıkça söylemek istiyoruz. Kimseyi kandırdıklarını sanmasınlar. Rusya lideri Vladimir Putin 2014’teki senaryoyu tekrar yürürlüğe koymaya hazırlanıyor” diye konuştu. Kirby, Eylül ayında Ukrayna’da işgal edilen bölgelerde, Rusya’ya katılım konusunda düzmece bir referandum yapılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya, halihazırda işgal altında tuttuğu Ukrayna topraklarında kendi belirlediği bölgesel ve yerel yöneticileri atamış durumda. Bu kişilerin Rusya’nın seçileceği bir referandum için hazırlık yaptıkları ifade ediliyor. Rusya, Kırım’da da 8 yıl önce bir referandum düzenlemişti.

LAVROV: BÖLGE DEĞİŞTİ!

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna’da süren askeri operasyonlarda strateji değiştirdiğini ve operasyonların artık sadece Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsamayacağını belirtti. Lavrov, şöyle devam etti:

“İstanbul’da müzakereciler bir araya geldiğinde, belirli bir bölge vardı. O zaman Ukrayna’nın kabul etmeye hazır olduğumuz teklifleri o bölgeyle ilgiliydi. Şimdi operasyonu ilgilendiren bölge değişti. Artık sadece Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri değil Herson, Zaporijya ve başka birçok bölge de bu coğrafya çerçevesinde.”

Haberin Devamı

Lavrov ayrıca Batı Ukrayna’ya silah gönderdikçe ‘operasyon’ alanlarının genişlemeye devam edeceğini öne sürdü.

ZALİM SALDIRI! ELİNİ BIRAKAMADI!

Rus güçlerinin Harkov kentine yönelik saldırıları yine yürek burkan görüntülere neden oldu. Saltivka beldesinde sivillerin beklediği otobüs durağına düzenlenen saldırıda, hayatını kaybedenler arasında bulunan bir gencin görüntüleri üzüntü yarattı. Gencin akrabası, olay yerine gelerek cansız bedenini bırakmak istemedi.

ABD, Putinin son planını ifşa etti: İlhak

REZNİKOV, SİLAH ÜRETİCİLERİNİ ÇAĞIRDI

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, silah üreticilerini ülkesine davet etti. Reznikov, Rusya’ya karşı verilen savaşta, Ukrayna güçlerinin “en modern NATO silahlarını kullanmaya hazır olduğunu” kanıtladığını söylerken, savaş alanının ‘test sahasına dönüştüğünü’ belirtti. Reznikov, Ukrayna’nın yürüttüğü savunmanın silah üreticilerine “deneme fırsatı” sunduğunu söyledi

PUTİN’İN 3 AŞAMALI PLANI

New York Times gazetesinde Ukrayna’daki savaşla ilgili yer alan analizde, Rus lider Putin’in 3 aşamalı bir planı olduğu öne sürüldü. Tatiana Stanovaya imzalı analizde, Putin’in planı 3 kademeli bir matruşka bebeğine benzetildi.

Buna göre Putin’in ilk hedefi Donbas bölgesinin tamamen alınması ve Kırım ile toprak bağlantısının sağlanması. Rusya bunu gerçekleştirmeye yakın. İkinci hedefiyse Ukrayna’nın teslim olması ve ülkenin her alanda “Ruslaştırılması.” Bu sayede Ukrayna’nın bir ülke olmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Ruslar bunun 1-2 yıl içinde gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Planın üçüncü ayağı ise yeni bir dünya düzeni kurulması. Putin, eski ABD Başkanı Trump, Macar lider Orban ve Fransız siyasetçi Le Pen gibi isimlerin de desteğiyle yeni bir dünya düzeni kurmayı hedefliyor. Stanovaya, Putin’in planlarının başarısız olduğunu görmeye başlamasıyla, daha da saldırganlaşabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.

ABD, Putinin son planını ifşa etti: İlhak

SAĞLIĞI YİNE TARTIŞMA KONUSU

Rusya Devlet Başkanı Putin’in İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen zirve sırasında verdiği görüntüler, yabancı basında tartışma konusu oldu. Putin’in özellikle uçağından indikten sonra çekilen kareler ilgi toplarken, İngiliz basını Putin’in topalladığını ve uzun bir süre sağ kolunu hareket ettirmediğini yazdı. Putin’in bu şekilde yürüyüşü daha önceki yıllarda da tartışma konusu olmuş, bunun Putin’in KGB geçmişinde aldığı bir yürüyüş eğitimiyle ilgili olduğu öne sürülmüştü.