Dünya ABD raporu titiz ve profesyonel bulmuş

ABD raporu titiz ve profesyonel bulmuş

08.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mavi Marmara baskınında İsrail’i haklı bulan raporu “profesyonel” bulduklarını açıkladı Sözcü Victoria Noland “Ankara’nın İsrail’le ilişkileri askıya alma kararından endişeliyiz” dedi

ABD raporu titiz ve profesyonel bulmuş

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Birleşmiş Milletler’in Mavi Marmara konusundaki Palmer raporunun ardından Türkiye’nin ‘B Planı’nı devreye koyması konusunda şunları söyledi:
- Komisyonun titiz ve profesyonel çalışmasından çok memnunuz. Raporun herhangi bir bölümü ile ilgili yorumda bulunmayacağım. Fakat bu raporun yayınlanmasından memnuniyet duyduğumuzu söyleyeceğim.
- İlgili tüm taraflar raporun sonunda yer alan ve gelecekte olabilecek benzer olayların nasıl önlenebileceğine dair önerileri dikkate almalı ve iyi bir şekilde uygulamalı.
- Ankara’nın İsrail ile askeri anlaşmaları askıya almasından kaygılıyız.
- Seyrüsefer serbestisi hem Türkiye hem de İsrail için geçerlidir. Ancak biz gelecekte meydana gelebilecek bir ihtilaftan kaçınmak istiyoruz.
- Müttefikimiz Türkiye ve müttefikimiz İsrail arasındaki ilişkileri iyileştirmek ve güçlendirmek için aylardır çabalıyoruz.
- İlişkilerin iyi bir ortaklık şeklinde olduğu eski günlere döndürülmesinin iki ülkenin de çıkarına olduğuna inanıyoruz ve bu amaç için iki ülke ile çalışmaya devam edeceğiz. Ancak, iki ülkenin ilişkilerinin mevcut durumundan kaygılıyız.
- Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen hafta Paris’te anlaşmazlık ile ilgili kaygıları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na iletti. ABD’nin Ankara’daki Büyükelçisi de gerilimi azaltmak için Davutoğlu ile bir araya geldi. ABD son günlerde İsrail ile de görüşmeler yaptı. Tel Aviv’deki temsilcilerimiz birçok konuyla ilgili detaylı görüşüyor.
- Türkiye’nin Filistin’in tanınması konusunda Birleşmiş Milletler’de yürüttüğü kampanya konusunda kaygılıyız. Bu konuda bizim tutumumuz belli. BM’de Eylül ayında atılacak tek taraflı adım barışa hizmet etmeyecek, yalnızca ikili müzakereler bunu sağlayabilir.