Dünya ABD-Rusya yaptırım gerilimi

ABD-Rusya yaptırım gerilimi

16.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, yayımladığı bir dizi kararnameyle Rusya’ya Kırım, seçimlere müdahale ve ABD resmi kurumlarına yönelik siber saldırılar nedeniyle yaptırımlar açıkladı.

ABD-Rusya yaptırım gerilimi

Biden, yaptırımlar hakkında Kongre’ye gönderdiği mektupta, Rusya yaptırımlara neden olan Rusya’nın zararlı faaliyetlerini, “ABD, ortakları ve müttefiklerinde özgür ve adil demokratik seçimlerin yapılması çabalarını baltalamak, ABD’ye ve müttefiklerine yönelik kötü niyetli siber aktiviteler, yabancı ülkeleri etkilemek için ülkelerarası yolsuzluk, muhalif ya da gazetecileri hedef almak için toprakları dışında eylemlerde bulunma, ABD’nin ulusal güvenliği için ülke ve bölgelerde güvenliği bozmak, uluslararası hukuku ihlal etmek” olarak sıraladı.

Haberin Devamı

Yaptırımlar kime?

Biden, siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerine etki etmeye yönelik faaliyetlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Kararda, aralarında Rusya’nın devlet borçlarıyla ilgili belirli işlemlere ilişkin yeni yasakların yanı sıra, Rus İstihbarat Servisi’nin ABD’ye karşı kötü niyetli siber eylemler gerçekleştirme çabalarını destekleyen teknoloji şirketlerine yönelik yaptırımların da yer aldığı kaydedildi. Hazine Bakanlığı açıklamasında, Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu veya Rusya Maliye Bakanlığı’nca ihraç edilen tahvillerin ABD’li finans kuruluşları tarafından alınmasının yasaklanacağı, ABD’li finans kurumlarının bu üç kuruluşa borç vermesinin engelleneceği belirtildi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’in yeni yaptırımlarına yanıt vereceklerini vurgulayarak, “Elbette, ABD’nin benzer agresif davranışları kararlı şekilde karşılık görecek. Yaptırımlara cevap kaçınılmazdır” diye konuştu. Zaharova, ikili ilişkilerin bozulmasından ABD’yi sorumlu tuttu.

‘Konuşmak için henüz erken’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin iki savaş gemisini Karadeniz’e göndermekten vazgeçmesinin bölgedeki durumun normale dönmesine katkı sunacağını söylemek için henüz erken olduğunu ifade etti.  Günlük basın toplantısında ABD savaş gemilerinin geçişinin iptal olduğuna dair haberleri değerlendiren Peskov, “Şu anda durum son derece gergin. Çeşitli tatbikatlar için askeri teçhizatla birlikte ABD’den doğrudan Rusya sınırlarına gönderilen çok sayıda ABD ve NATO askeri bulunduğunu biliyorsunuz. Elbette mevcut durumda, ek askeri unsurlar yeni gerilim dalgasına yol açar ancak iki savaş gemisinin gönderilmemesinin bölgedeki durumun normale dönmesini sağlayacağını söylemek için erken” dedi.

Öte yandan Sputnik’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı kaynağı, iki savaş gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e girişinin iptaline ilişkin haberler hakkında bir açıklama yapmayı reddetti.