Dünya ABD, Suriye’nin kuzeyinde genişliyor

ABD, Suriye’nin kuzeyinde genişliyor

28.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ta muhariplikten danışmanlık pozisyonuna geçmeye hazırlanan ABD yönetimi, Suriye’nin kuzeydoğusunda dikkat çekici şekilde genişliyor.

ABD, Suriye’nin kuzeyinde genişliyor

Namık Durukan - Irak’ın El Velid Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçen nakliye araçları, zırhlı araçlar ve lojistik teçhizat taşıyan 75 TIR’dan oluşan askeri konvoy, ABD güçlerinin Haseke’ye bağlı Şeddadi ilçesindeki askeri üssüne giriş yaptı. 19 Temmuz’da da Irak’tan bölgeye lojistik, askeri malzeme ve zırhlı araçlardan oluşan 30 TIR giriş yapmıştı. ABD kuvvetleri ve karada yapılan askeri devriyeler için bir konuşlanma noktası olan üs, aynı zamanda Deyrizor’un kuzey ve doğu kırsalındaki Irak sınırını kontrol ediyor. Petrol kaynakları ve gaz yatakları bakımından zengin bir bölgede olan Şeddadi ilçesinde, DEAŞ tutuklularının kaldığı bir cezaevi de bulunuyor. DEAŞ’ın çok sayıda üst düzey lider kadrosu, bu cezaevinde tutuluyor. İlçenin Irak ile Suriye bağlantısını sağlayan coğrafi hat üzerinde bulunması ABD tarfından stratejik önemde görülüyor.

Haberin Devamı

Özel piste sahip

Şeddadi Askeri Üssü’nün yanı sıra Haseke’nin kuzeyinde karayolu üzerinde bulunan ve savaş helikopterlerinin inişi için özel bir piste de sahip olan Tel Beyder Üssü başta olmak üzere Haseke’de farklı askeri üsler bulunuyor. Bunlar arasında Irak’ın kuzeyine açılan Smelka Sınır Kapısı ve petrol sahalarını kontrol eden Rimelan Petrol Sahası’ndaki üs büyük önemde görülüyor. ABD’nin Haseke Üssü ise DEAŞ’lıların tutulduğu en büyük hapishane olan Es Sinaa Hapishanesi’ni koruyor. Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısında yer alan Kamışlı kırsalında da askeri devriyeler gerçekleştirmek ve Rus güçleriyle temas alanlarında olası bir sürtüşmeyi önlemek için ABD’ye ait birkaç üs bulunuyor.

 

Yazarlar