Dünya ABD’de robotlara ‘öldürme izni’

ABD’de robotlara ‘öldürme izni’

26.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin San Francisco kentinde, polis teşkilatının teklifi kabul edilirse, silahlı robotlar insanlara karşı kullanılacak. Kent yönetimi denetim kurulu onaylarsa uygulama başlayacak...

ABD’de robotlara ‘öldürme izni’

ABD’nin San Francisco kenti polis teşkilatının, polisin saldırganlara ve şüphelilere karşı silahlı robotlarla öldürme yetkisi talebi tepki çekti. Yerel kaynaklara göre, tartışmalı öneride, polislere veya halka yönelik ölümcül bir tehdit durumu oluşması durumunda, robotların öldürücü gücüne izin verileceğini belirtiyor. Söz konusu öneri kabul edilirse, robotlar, acil durumlar, tutuklama, kritik olaylar, bir emrin uygulanması ve şüpheli araç değerlendirmesi gibi durumlarda kullanılacak.

Haberin Devamı

Sunulan teklifte, San Francisco Polis Departmanı’nın genellikle bombaları etkisiz hale getirmek ve tehlikeli maddelere yönelik kullandığı 17 insansız ve uzaktan kumandalı robotunu silahlandırma yetkisi istediği kaydedildi. Söz konusu teklifin kent yönetimi denetim kurulunun bir komitesi tarafından onaylandığı, önümüzdeki hafta tüm kurulun karar vereceği de aktarıldı. Geçtiğimiz ay, Oakland kenti polisi, robotları ölümcül amaçla kullanabileceği bir kararı çıkartmıştı.