Dünya ABD'den "Avustralya'da üs" açıklaması

ABD'den "Avustralya'da üs" açıklaması

09.03.2016 - 13:08 | Son Güncellenme:

Avustralya Başbakanı Turnbull, ABD'nin B1 ve B52 bombardıman uçakları için Avustralya'da üs kurma görüşmelerinin başladığı yönündeki açıklamasını, "ABD ile yakın güvenlik ilişkimiz bir sır değil" sözleriyle değerlendirdi.

ABDden Avustralyada üs açıklaması

Avustralya'nın yayın kurumu ABC'nin haberine göre, Başbakan Malcolm Turnbull, Pickart'ın gündeme getirdiği, ABD'nin B1 ve B52 uçaklarının Avustralya'da bir askeri üsse konuşlandırılması için görüşmeler yapıldığı haberlerine ilişkin soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Turnbull, ABD ve Avustralya'nın "yakın güvenlik ilişkisinin sır olmadığını" belirterek, konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmaktan kaçındı. Avustralya Başbakanı, Çin'in böyle bir gelişmeyi nasıl karşılayacağı sorusuna ise "Başka ülkelerin bu konuda ne söyleyeceği hakkında yorum yapmayacağım" cevabını verdi.

Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü ve Sözcüsü Peter Whish-Wilson ise ABD'nin bombardıman uçakları için Avustralya'ya üs kurulmasının, ülkeyi bölgesel çatışma riskine sokacağını savundu.

Wilson, "Basında çıkan yorumlar ve konuşmalar beni çok endişeleniyor. Bu tür gelişmelerin bölgesel silahlanma yarışına katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Bu durum, Avustralya'yı daha az güvenli hale getirecek" dedi.

Haberin Devamı

Basında yer alan haberlerde, iki ülke yetkililerinin, ABD'nin bombardıman uçakları için Avustralya'nın Northern Territory bölgesinde askeri bir üs kurulması konusunu ele aldığı bildirilmişti.

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, 2016 yılı savunma raporunda gelecek 10 yıl için yaklaşık 21 milyar dolarlık askeri harcama yapacaklarını duyurmuştu. Turnbull askeri harcamaları, "Amacımız karada, havada ve siber dünyada çok daha güçlü, denizlerde ve deniz altında daha etkili, teknoloji konusunda daha yenilikçi olmak" sözleriyle açıklamıştı.