Dünya ABD'li güvenlik uzmanlarından Pakistan uyarısı

ABD'li güvenlik uzmanlarından Pakistan uyarısı

18.02.2011 - 13:42 | Son Güncellenme:

.

ABDli güvenlik uzmanlarından Pakistan uyarısı

Amerikalı güvenlik uzmanları, Pakistan’ın sahip olduğu nükleer silahların el değiştirme tehlikesi olduğunu ileri sürdü.

Pakistan’da İngilizce yayımlanan The Nation gazetesinin haberine göre, merkezi Washington’da bulunan Amerikan İlerleme Merkezi tarafından yayımlanan raporda, elinde 110’dan fazla nükleer silah bulunduran Pakistan’da güç dengesinin değişmesiyle nükleer silahların el değiştirme riskinin her zaman için ihtimal dahilinde olduğu belirtildi.

Amerikalı güvenlik uzmanları Aleksandır Rothman ve Lavrence Korbnca’nın hazırladığı raporda, Pakistan’ın komşusu ve rakibi Hindistan’a oranla iki kat daha fazla nükleer silaha sahip olduğuna dikkat çekilerek, "Nükleer cephanelerin terör gruplarının kontrolüne geçme olasılığı Amerika ve Batılı devletler için vahim risk arz etmektedir" denildi.

Pakistan’ın nükleer stoklarının son yıllarda önemli oranda arttığına işaret edilen raporda, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nın (NPT) 21. yüzyılda giderek etkisiz hale gelmeye başladığı belirtildi.

Pakistan’ın ekonomik, siyasi, doğal felaketler ve terör gibi dev sorunlarla mücadele ettiği ve gittikçe dış yardımlara muhtaç hale geldiği, bu durumun da aşırılık yanlısı grupları güçlendirdiği vurgulanan raporda, Pakistan’ın nükleer sırlarını başka ülkelere satma ve paylaşma tehlikesi bulunduğu kaydedildi.

Washington Post gazetesinde geçen ay verilen bir haberde, Pakistan’ın 110’den fazla nükleer silaha sahip olduğunu, bu sayının Hindistan’ın elinde bulundurduğu nükleer silahların iki katı olduğu bildirilmişti.