Dünya 'ABD'nin baskısına boyun eğmeyeceğiz'

'ABD'nin baskısına boyun eğmeyeceğiz'

26.06.2013 - 16:00 | Son Güncellenme:

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correra, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'ne (NSA) ait gizli belgeleri sızdıran CIA eski çalışanı Edward Snowden'ın sığınma talebi konusunda bağımsız bir karar alacaklarını belirterek, uluslararası baskıların etkisi altında kalmayacaklarını söyledi.

ABDnin baskısına boyun eğmeyeceğiz

Correrar, Ekvador hükümetinin Snowden olayını, sorumlu bir şekilde değerlendireceğini ve tümüyle bağımsız bir karar vereceğini söyledi.

Venezuela'nın eski sosyalist lideri Hugo Chavez'in yakın müttefiki olan Correra, Batılı güçlerin baskılarına boyun eğmeyen bir isim olarak biliniyor.

ABD'nin casuslukla suçladığı Snowden, Pazar gününden bu yana Moskova Şeremetyova Havalimanı'ndaki transit bölgede bulunuyor. Snowden'in Pazartesi günü Aeroflot uçağıyla Küba'ya uçması bekleniyordu. Ancak daha sonra uçakta olmadığı anlaşılmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, Snowden'in hala havalimanındaki transit bölgede bulunduğunu ve istediği yere gitmekte serbest olduğunu söylemişti.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino Aroca hafta başında yaptığı açıklamada, hükümetin Snowden'den resmi sığınma başvurusu aldığını ve talebi değerledireceklerini bildirmişti.

Ekvador İleri Araştırmalar Enstitüsü bilim adamlarından Milton Reyes Herrera konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Elbette Ekvador hükümetinin Snowden'in talebini kabul etmeme ihtimali de var. Bu hükümetin vereceği karara bağlı. Ancak hükümetin bu konuyu etraflıca gözden geçirerek ciddi şekilde değerledireceğini düşünüyorum. Bu konuda karar verirken, siyasi faktörlerden veya ABD'den gelen baskıdan ziyade, ilgili uluslararası yasalar bu konuda ne diyor buna bakacaklardır" şeklinde konuştu.

Avukat Greivis Andrade ise, "Bu tabi ki uluslararası ilişkilerde büyük etkiye yol açacaktır, özellikle ABD ve Avrupa ile ticari ilişkileri etkileyecektir, belki Ekvador'a karşı ortak bir yaptırıma bile neden olabilir" ifadelerini kullandı.