Dünya ABD'nin canı savaş istiyor: Hedef Libya

ABD'nin canı savaş istiyor: Hedef Libya

01.03.2011 - 15:00 | Son Güncellenme:

ABD, 42 yıllık koltuğundan ayrılmayan Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı askeri müdahale hazırlığında.

ABDnin canı savaş istiyor: Hedef Libya

ABDnin canı savaş istiyor: Hedef Libya
ABD, 42 yıllık koltuğundan ayrılmayan Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı askeri müdahale hazırlığında. Somali açıklarında görev yapan USS Enterprise uçak gemisi, Kızıl Deniz'e demirledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, "Doğudaki muhaliflerle temas halindeyiz, Kaddafi'yi devirmek için her türlü yardıma hazırız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, "Kendi halkını bastırmak için paralı asker ve haydut kullanan Kaddafi, hemen istifa etmeli. Kaddafi için, başka bir şiddet ya da erteleme olmadan, hemen şimdi gitme zamanı geldi" dedi; askeri müdahale imasında bulundu.

Açıklamadan birkaç saat sonra ABD'de olası bir müdaheleye karşı kolları sıvadı.

ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon, Akdeniz'deki savaş gemilerini Libya'ya doğru yola çıkardı.

Ayrıca savaş uçakları da yeni durum çerçevesinde yeniden konuşlandırıldı.

Pentagon, "En az iki savaş gemisinin Doğu Akdeniz'de" olduğunu açıkladı. Ancak hangi gemilerin Akdeniz'de olduğu belirtilmedi.

Pentagon açıklamasında, 'Gemileri ihtiyaç ihtimaline karşı Libya'ya doğru kaydırıyoruz' deniliyor.

Bu arada 1979 yılından bu yana Mübarek yönetimi nedeniyle Akdeniz'e geçemeyen İran gemileri de Akdeniz'de, Suriye açıklarında demir atmış durumda.

Her iki ülkenin donanmalarına ait gemiler, bomba yüklü. İran deniz kuvvetlerine ait Kharg ve Alvand adlı 2 savaş gemisi, Suriye'nin Lazkiye limanına demirlemiş bulunuyor.

Sürgün de gündemde ABD gemilerinin aynı yolu izleyip izlemeyeceği henüz net değil. Libya lideri Kaddafi'nin "sürgüne gönderilmesi" de gündemde.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, gazetecilerle sohbetinde "Sürgün de tabii ki seçeneklerden biri" dedi.

Ancak, ABD'nin bu konuyla ilgili yardım edip etmeyeceği konusuna bir açıklık getirmedi. ABD, İngiltere ve müttefikleri şu an için Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturup oluşturmamayı görüşüyor.

Fransa'dan "yardım operasyonu" Libya'ya yönelik hala her seçenekte masada. Fransa da boş durmuyor. Göçmen akını kâbusu nedeniyle Libya'ya müdahale konusunda Avrupa'nın en istekli ülkesi olan Fransa, ABD'den bir adım öne geçti.

Tıbbi yardım malzemesi dolu 2 Fransız askeri uçağı, Kaddafi denetiminden ilk çıkan ülkenin doğusundaki Bingazi kentine ulaştı.

Fransa Başbakanı Francois Fillon uçakların Bingazi'ye gidişini Fransız hükümetinin "yoğun yardım operasyonu"nun başlangıcı olarak niteledi.

Fillon, "Hükümetimiz Albay Kaddafi'nin gitmesi gerektiğini anlamasını sağlamak için tüm çözümler üzerinde çalışıyor" dedi.

İngiltere de askeri müdahale peşinde İngiliz Sky televizyonu ve Times gazetesi de, İngiliz hükümetinin Libya'ya Güney Kıbrıs'taki üssünden savaş uçakları gönderme konusunu değerlendirdiğini bildirdi.

Sky'ın haberine göre, Kıbrıs'taki İngiliz üssünde halihazırda Libya'dan tahliyeler için uçaklar bulunuyor. Sky televizyonu, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Libya halkını korumak amacıyla bu ülke üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması için çalışacaklarını söylediğini hatırlatarak, İngiliz hükümetinin Kıbrıs'taki üssünden Libya'ya savaş uçakları göndermeyi planladığını iddia etti.

Times gazetesi de "İngiltere, Libya'yı kurtarmak için güç kullanmaya hazır" başlığını atarak, İngiltere ve NATO müttefiklerinin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "insani bir felakete" neden olmaması için Libya'ya savaş uçakları göndermeyi planladığını yazdı.

İran dış müdahaleye karşı İran ise, Libya'da yaşananların müdahale için bahane edilmemesi gerektiğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Libya'ya yönelik olası müdahaleyi değerlendirdi ve "Libya'daki mesele, yabancıların bu ülkeye müdahalesi için bir bahane olmamalı. Diğerleri özellikle de Batılılar, meseleyi suistimal etmemeli" diye konuştu.

Mihmanperest, Libya'daki şartların el vermesi halinde bu ülke halkına her türlü insani yardımı yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.