Dünya Abdullah Gül en etkili 100 kişi listesinde

Abdullah Gül en etkili 100 kişi listesinde

25.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Time’ın ‘en etkili 100 kişi’ listesinde Cumhurbaşkanı Gül yer aldı. Tanıtım yazısını kaleme alan Elif Şafak, ‘ılımlı tonu ve uzlaşmacı tarzını’ övdüğü Gül’ün ‘demokratikleşme için aktif siyasete dönebileceğini’ öne sürdü

Abdullah Gül en etkili  100 kişi listesinde

Dünyanın en ünlü dergilerinden Time, her yıl olduğu gibi ‘en etkili 100 kişi’ listesini yayınladı. Devler, Öncüler, Sanatçılar, Liderler ve İkonlar başlıkları altında sınıflandırılan kişiler arasına Türkiye’den giren tek isim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Liderler kategorisindeki Gül’ü tanıtım yazısını kaleme alan yazar Elif Şafak, “Türk siyaseti çok maço ve kutuplaşmış durumda ama Cumhurbaşkanı Gül ılımlı tonu ve uzlaşmacı tavrıyla ayrılıyor” ifadesini kullandı.
“Önünde zor bir seçim olan ılımlı Türk” başlığını taşıyan yazıda “2015’teki genel seçimler öncesinde Gül’ü destekleyenler de ondan şüphe duyanlar da Türk siyasetindeki rolünün boyutlarının arttığında uzlaşıyor. Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Gül uzun yıllardır Türkiye’nin baskın siyasi figürü Erdoğan’ın müttefiki. Fakat aynı zamanda baş rakibi. Gezi Parkı isyanları sırasında Gül, barışçıl gösterinin demokratik hak olduğunu belirtti. Twitter yasağını delen milyonlarca vatandaştan biriydi. Türkiye’nin demokratlarının Gül’e dair; tartışmalı yasaları imzalamasıyla gölge düşen büyük beklentileri var. Gül şu an önemli bir yol ayrımında. Daha sakin bir hayatı seçebilir ya da ülkenin bugün fena halde ihtiyaç duyduğu demokratikleşmeyi harekete geçirmek için aktif siyasete geri döner” değerlendirmeleri yer aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan internet sitesindeki oylamada yer almasına rağmen büyük oranda derginin editörlerinin belirlediği listeye giremedi.

Papa’yı Obama yazdı
Son albümünü videolarla sosyal medya üzerinden yayınlanan Beyonce, devler bölümünde yer alırken Time’ın sözkonusu 100 kişiyi anlatan yazılar için tercih ettiği isimler dikkat çekti. Papa Francesco’yu ABD Başkanı Barack Obama, Hillary Clinton’ı Malala Yusufzai, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Madeleine Albright, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi Mısırlı siyasetçi Muhammed El Baradey yazılarıyla anlattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ise eski futbolcu Jürgen Klinsmann yazdı.

Yazarlar