Dünya ABD'yi Afrika'da kalbinden vurdular

ABD'yi Afrika'da kalbinden vurdular

08.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'yi Afrika'da kalbinden vurdular

ABDyi Afrikada kalbinden vurdular

       DÜNYA dün sabah 10:35'te, Kenya'nın başkenti Nairobi ve Tanzanya'nın başkenti Dar as - Selam'da ABD Büyükelçiliklerini hedef alan bombalı saldırı haberleriyle sarsıldı. Nairobi'deki patlamada içinde çok sayıda Amerikalının da bulunduğu 80'in üzerinde insan ölürken, 1000'e yakın kişi de yaralandı. Dar as - Selam'da ise en az beş ölü, çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Nairobi'deki saldırının, Büyükelçilik yanındaki bir binaya yerleştirilen bombanın patlaması, Tanzanya'dakinin elçiliğin önüne park edilmiş bomba yüklü bir aracın patlatılması suretiyle yapıldığı öğrenildi. Her iki kentte de bombanın patladığı bölgeler adeta bir harabe görünümüne büründü. Nairobi'deki patlamada, ABD Büyükelçisi de yaralandı. Komşu diğer ülkelerdeki ABD Büyükelçiliklerinde ise bomba araması yapıldı.
       Kenya'nın başkenti Nairobi'de dün sabah yerel saatle 10.35'te meydana gelen patlamayı, aynı dakikalarda sonra komşu ülke Tanzanya'nın başkenti Dar Es Salaam'daki diğeri izledi. Nairobi'deki patlama bir banka ile ABD Büyükelçiliği arasında bulunan ve bombanın yerleştirildiği 7 katlı bir binayı tamamen tahrip etti. Söz konusu bina çökerken, banka ile büyükelçilik binası da zarar gördü.
       Patlamanın ardından büyükelçilik yakınında bir şüphelinin tutuklandığı bildirildi. Geleneksel Arap giysileri giyen şüphelinin, ABD elçiliğinde görevli bir deniz piyadesinin, yerel polisi uyarmasıyla tutuklandığı bildirildi.
       Bölgede bulunan gazeteciler, ABD Büyükelçisi Prudence Bushnell'in, olay sırasında söz konusu bankada bir basın toplantısı düzenlediğini bildirdiler. Kenya televizyonu, Büyükelçi'nin patlamanın etkisiyle fırlayan parçaların kendisine isabet etmesi sonucu yaralandığını açıkladı.
       Patlama sonucu bölgede yangın çıktı ve gökyüzü siyah bir dumanla kaplandı. Patlamanın etkisiyle binaların camları kırıldı, çevreden geçen otobüsler ve arabalar zarar gördü. Tanzanya'nın Dar es Selam kentinde meydana gelen patlamada ise, ABD elçiliğinin yanısıra Alman Büyükelçilik Rezidansı da hasar gördü. Rezidansta ölen veya yaralanan olmadı.
       Bu arada her iki ülkenin komşusu Uganda'nın başkenti Kampala'da ABD Büyükelçiliği'nin kordon altına alındığı, polis bomba imha uzmanları olası bir bomba aradı.
       NAİROBİ ve Dar es Salaam'da, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilikleri yakınlarında dün meydana gelen patlamalar 1983'ten beri meydana gelen benzer saldırıların son örneği oldu. Bu saldırılardan bazıları hakkında notlar şöyle:

       23 Ekim 1983, Lübnan: Bir intihar komandosu Amerikan deniz piyadelerinin kaldığı bir binayı uçurdu. Ölü sayısı: 241 asker.

       29 Eylül 1984, Beyrut: Amerikan Konsolosluğu önünde bir arabaya yerleştirilen bomba patladı. Ölü sayısı: 16, Yaralı sayısı: 96 (Amerikan ve İngiliz Büyükelçileri dahil)

       13 Kasım 1995, Suudi Arabistan: Arabaya yerleştirilen bomba Amerikan danışmanlarının çalıştığı Suudi Muhafız Ordusu'na ait bir binanın önünde patladı. Ölü sayısı: 5 Amerikalı, 2 Hint, Yaralı sayısı: 60

       16 Haziran 1996, Suudi Arabistan: Al Khubar'da, kamyona yerleştirilmiş bomba, 2400 Amerikan askerinin yaşadığı Suudi askeri üssü önünde patladı. Ölü sayısı: 19, Yaralı sayısı: 386