29.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kırım’ın ilhak edilmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki şiddet ortamın nedeniyle gözler Rusya’ya çevrilmişken; Moskova’nın desteklediği bir yönetimde halk ayaklanması yaşandı. 2008’de Rusya’nın, Gürcistan’dan bağımsız bir devlet olarak tanıdığı Karadeniz kıyısındaki Abhazya’da Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab kaçtı. Önceki gece Moskova’ya bağımlı ekonominin yarattığı sıkıntıları protesto eden yaklaşık bin gösterici başkent Sukhumi’deki başkanlık sarayını ele geçirdi.
Abhazya’nın kuzeybatısına kaçtığı düşünülen Ankvab, Rus ajanlarına yaptığı açıklamarda “Yasal açıdan bakıldığında, bu silahlı bir darbe girişimidir. Abhazya’yı terk etmedim. Devlete sağlık güvenlik güçleri gerekli önlemleri alıyorlar” dedi.
Rusya endişeli
Güvenlik güçleri, Savunma ve İçişleri Bakanlıkları Ankvab’a destek verirken muhalefet liderlerinden Raul Hadjimba, başkanlık sarayı önündeki kalabalığa ‘koordinasyon konseyini cumhuriyetin liderliğini ele geçirdiğini’ söyledi. Meclis dün olağanüstü gündemle toplandı. 2011’den bu yana seçimle geldiği devlet başkanlığını görevinden uzaklaştırılmasını ‘endişeyle’ izleyen Rus Dışişleri Bakanlığı ‘sosyo-politik süreçlerin hukuk içerisinde gerçekleşmesi’ gerektiğine dikkat çekti. Ankvab’ın daha önce çok sayıda suikast girişimini atlattığı biliniyor.
2011’de Ankvab’a karşı seçimi kaybeden Hadjimba’yı destekleyenler ‘kötü yönetim ve yolsuzluk’ nedeniyle devlet başkanının istifa etmesini talep ediyordu. Interfax haber ajansına konuşan meclis başkanı yardımcısı Akra Bizhaniya “Abhazya, Rusya Federasyonu’ndan gelen sübvasyonlara dayanarak bir yere gidemiyor. Çıkmazdayız” dedi.
Dünya Gürcistan toprağı sayıyor
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gürcistan’ın parçası kabul ettiği Karadeniz kıyısındaki Abhazya, 1992-1993 arasında binlerce kişinin öldüğü çatışmalardan sonra tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Abhaz ayrılıkçılar, çoğu Gürcü yaklaşık 250 bin kişiyi göçe zorlamıştı. 2008’de Gürcistan ordusunun Güney Osetya ve Abhazya’da kontrolü sağlamak için başlattığı operasyona Rusya karşılık vermişti. Ağustos ayında iki hafta süren savaştan sonra Gürcistan ordusu iki ayrılıkçı bölgeden de çekilmişti. Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını ve egemenliğini tanımıştı. 2008’den bu yana Abhazya’daki üslerde binlerce Rus askeri görev yapıyor. Gürcistan yönetimi fiili durumu işgal olarak tanımlıyor. Rusya’nın dışında Venezuela, Nicaragua ve birkaç ada devleti Abhazya’yı tanıyor.