Dünya AB’nin Rusya endişesi

AB’nin Rusya endişesi

31.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Akdeniz’de artan varlığı Avrupa’yı endişelendiriyor. Rusya’nın özellikle Libya’nın siyasi zayıflığından yararlanarak Akdeniz’deki varlığını güçlendirmeye çalıştığına dikkat çekiliyor.

AB’nin Rusya endişesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Libya’da etkinliğini ve konumunu artırmasının, Akdeniz’e açılma isteğini güçlendirmesi açısından endişe yaratıyor. Özellikle Avrupa’nın güney kanadı olarak kabul edilen Libya’daki “El-Cufra” ve El-Hadim üsleri, Avrupa Birliği’nin bu endişesini artıran unsurlardan.

Haberin Devamı

İrini Deniz Operasyonu Komutanı İtalyan Amiral Stefano Torcito, Rusya’nın Akdeniz bölgesinde artan varlığı konusunda uyardı. Independent Türkçe’de yayımlanan analizde görüşlerine yer verilen Torcito, “Moskova, Doğu Libya ile ilişkilerini güçlendirerek Akdeniz havzasının ortasında yeni bir deniz konumu elde etmek için çalışıyor” dedi. Libyalı askeri uzman Albay Adil Abdulkafi de, Rusya’nın Doğu Libya’dan Akdeniz’e yayılma girişiminin yeni olmadığını, eski başkan Muammer Kaddafi dönemine kadar uzandığını söyledi.

Uzmanlara göre Rusya, Doğu Libya’da bir deniz üssü kurulmasına meşruiyet kazandırarak, Avrupa Birliği’nin yakınında bir yer edinmeyi amaçlıyor.

Abdulkafi, Kaddafi rejiminin düşmesinin Rusya’nın çabalarını zayıflatmadığını, Rusya’nın hızla bir alternatif bulduğunu ve çıkarlarını korumak için Doğu Libya Kuvvetleri Komutanı Halife Hafter ile iş birliğini geliştirmeye yönelik adımlar attığını kaydetti. Abdulkafi, “Rusya’nın Libya üzerinden daha fazla Afrika ülkesine nüfuz etme çabası öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Libya, Rusya’nın Afrika kıtasına ulaşmada ana kapısı olarak kabul ediliyor. Moskova, Libya’nın bölünmüş durumundan ve siyasi zayıflığından yararlanıp, Akdeniz’deki varlığını güçlendiriyor ve Doğu Libya’da bir deniz üssü kurulmasına meşruiyet kazandırmayı, böylece Avrupa Birliği’nin yakınında bir yer edinmeyi amaçlıyor” diye konuştu.