Dünya‘Acil yardım koridoru açılmalı’

‘Acil yardım koridoru açılmalı’

21.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan’da çatışmaların sona erdirilmesi için taraflara çağrıda bulundu.

‘Acil yardım koridoru açılmalı’

Erdoğan, bu amaçla Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ile Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde, Sudan’da yaşanan olayları kardeşlik hissiyatı içinde endişeyle takip ettiklerini dile getirdi. Türkiye olarak Sudan’da geçiş sürecini başından bu yana samimiyetle desteklediklerini belirten Erdoğan, son günlerde yaşananlarınsa, 2018’den beri süren mücadeleye zarar verdiğini ve geçiş döneminin kazanımlarını riske attığını ifade etti.

‘Arabuluculuk yapabiliriz’

Tarafları çatışmaları bitirmeye ve diyaloğa geri dönmeye davet eden Erdoğan, Sudan’da toplumun birliğini sağlayacak gerekli adımları atma, temaslara kapıyı kapatmama ve sorunları aklıselimle çözüme kavuşturma çağrısında bulundu. Erdoğan, Türkiye olarak bu süreçte de Sudan devleti ve halkının yanında yer almayı sürdüreceklerini, olası arabuluculuk girişimlerine ev sahipliği yapmak dahil her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’daki Türk vatandaşlarının ve kurumlarının can ve mal güvenliğinin korunmasına dikkat ve özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, Türk vatandaşlarının Türkiye’ye nakillerinin sağlanması ve acil insani yardım koridoru açılması için Hartum Havalimanı’nın güvenli şekilde kullanımının temini noktasında uygun tedbirlerin alınması gerektiğini de söyledi.

20 bin kişi ülkeden kaçtı

Sudan’da çatışmalar devam ederken, ölü sayısının 300’ü aştığı belirtildi. Birleşmiş Milletler, 20 bine yakın kişinin ülkeden kaçarak Çad’a geçtiğini kaydetti. Bununla birlikte Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan, RSF Komutanı Dagalo ile masaya oturmanın mümkün olmadığını savundu. El Cezire televizyonuna konuşan el-Burhan, arabuluculuğa açık olduğunu kaydederken, doğrudan görüşmeler için Dagalo ile masaya oturmayacağını kaydetti.