Dünya Acılı ülkeye lider aranıyor

Acılı ülkeye lider aranıyor

22.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Acılı ülkeye lider aranıyor

Acılı ülkeye lider aranıyor


Zafer Arapkirli - Londra


Kosova'nın kurtarılması ardından, uluslararası kamuoyunun şimdi önünde duran en zorlu görevler arasında, Kosovalı Arnavutlar adına kiminle muhatap olacakları ve bölgenin yeni statüsü ile yeni yönetimini saptamak. Sırpların etnik temizlik kampanyasına karşı mücadele eden Arnavut siyasiler ve savaşçıların kendi içlerinde büyük oranda bölünmüş olmaları ve 'kurtuluş' sonrası insiyatifi kimin ele alacağının hala bilinmemesi, NATO kuvvetlerini ve üye ülkelerin yönetimlerini düşündürüyor.
Arvanutların en önde gelen lideri, Kosova Demokratik Birliği. Bu örgütün lideri Doktor İbrahim Rugova, yıllardır "Bağımsızlığa evet, şiddete hayır" sloganı ile, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) dışında mücadele ediyor. Sırp lider Miloseviç ile de görüşmeler yapan Rugova, bu yüzden UÇK tarafından 'ihanet' içinde olmakla suçlanıyor.
UÇK'nın başında ise, 'Geçici Hükümetin Başkanı' olarak ilan edilen Haşim Taci (30) bulunuyor. Uzun yıllardır Sırplara karşı silahlı mücadelenin içinde yeralan bir gerilla lideri olan Taci, Adem Demaci adlı karizmatik bir başka siyasi liderle işbirliği içinde. Sırp hapisanelerinde 28 yıl yatan, bu yüzden 'Kosova'nın Mandelası' olarak anılan Adem Demaci, gelecek yönetimin en önemli koltuklarından birine aday gösteriliyor.
Arnavutların liderleri arasındaki bir başka isim de gazeteci Veton Surroi. Rambouillet Anlaşmasını, Arnavutlar adına imzalayan liderler arasında bulunan Surroi de, savaş boyunca Priştina'da kalarak, Sırplara karşı direnişe katılmasıyla tanınıyor.
Rambouillet'deki Arnavut heyetinde yeralan saygın isimlerden biri de Profesör Dr. Recep Qosja. Priştina Üniversitesi öğretim üyelerinden edebiyat profesörü Qosja, ülkenin en önde gelen entellektüel politikacılarından ve UÇK'nın yanında yeralıyor. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Recep Meydani'nin de yakın dostu olan ve halen Tiran'da olduğu sanılan Qosja, "Büyük Arnavutluk tezi"nin savunucusu olarak da biliniyor.
Bonn'da kurulan sürgün hükümetinin önde gelenlerinden Bujar Bukoşi de, liderlik için adı öne çıkan kişilerden biri. UÇK'nın yeni 'Genelkurmay Başkanı' Agim Ceku, zengin bir işadamı olan ve bağımsızlık mücadelesinde ismini hep duyuran Behçet Pacolli de, muhatap alınacağı tahmin edilen Arnavut liderler arasında bulunuyor.