Dünya Ada’da muhatap hem Kuzey’dir hem Güney’dir

Ada’da muhatap hem Kuzey’dir hem Güney’dir

08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

KKTC Başbakanı Erhürman’ı kabul eden Başbakan Yıldırım, Kıbrıs’taki sondaj çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Ada’da iki muhatabın mutabık kalmadığı bir çalışma, bizim açımızdan tehdit olarak değerlendirilir” dedi

Ada’da muhatap hem Kuzey’dir hem Güney’dir

KKTC’de kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin Başbakanı Tufan Erhürman ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay güvenoyu almalarının ardından ilk resmi ziyaretlerini teamüllere uygun olarak Türkiye’ye yaptı. Erhürman, Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım tarafından resmi törenle karşılandı. Yıldırım, KKTC heyeti gelmeden hemen önce ortaya atılan Türkiye tarafından randevu verilmediği iddiasına üstü kapalı yanıt verdi. Yıldırım, Erhürman ve Özersay’a, “evinize hoş geldiniz’ diyorum” dedi. Yıldırım, “Türkiye şartlar ne olursa olsun Kıbrıs Türk’ünün yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Ancak ülkemizin haklı davalarına dil uzatmaya kalkışan birtakım kendini bilmez kurum ve kişilerin de bu faaliyetlerinin etkin bir şekilde kontrol altına alınması eminim ki yeni hükümet döneminde dikkate alınacak bir konudur. Ada’da ve bütün bölgede huzur ve istikrarın gelişmesi temel önceliğimizdir” dedi.

Haberin Devamı

Kıbrıs konusunun çözümüyle ilgili olarak konuşan Yıldırım, “Geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan Crans-Montana süreci sonrası gelişmeler ne olacak, nasıl olacak, bunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bu konuda Sayın Başbakan’ın, Dışişleri Bakanı’nın, bizlerin görüşleri arasında herhangi bir farklılık söz konusu değildir. Ada’da eğer kalıcı, sürdürülebilir bir çözümün mümkün olması gerekiyorsa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin buna zihinsel olarak hazır olması lazım. Paylaşmaya lafla değil zihinsel olarak da hazır olduğunu göstermesi ve bu konuda Kuzey Kıbrıs tarafını ikna edebilmesi lazım” dedi. Yıldırım esas meselenin “Siyasi eşitlik, adil yönetişim, refahın ortak paylaşımı ve iki toplumun oluşturduğu federal yapıda iki tarafın halklarının birbirine güven duymasının sağlanması” olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘Muhatap almıyoruz’

Yunanistan’da Türk bayrağının yakılması konusuna değinen Yıldırım, “Bayrak ülkelerin onuru ve gururudur. Bayrağa yapılan bir hakaret o ülkeye yapılmış sayılır. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. Bu ve buna benzer densizlikleri yapanları muhatap bile almıyoruz” dedi. Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs açıklarındaki 10. parselde sondaj öncesi araştırma yapacak Amerikan Exxon Mobile şirketine ait gemilerin ABD donanmasına bağlı 6. Filo tarafından korunacağı iddiasına tepki gösterdi. Yıldırım, “Muhatap adada aranıyorsa, bu muhatap hem Kuzey’dir hem Güney’dir. Bu iki muhatabın mutabık kalmadığı bir çalışma, bizim açımızdan tehdit olarak, Kuzey Kıbrıs’ın egemenlik haklarını bir ihlal girişimi olarak değerlendirilir. Bunun kimin tarafından yapıldığının önemi yoktur” dedi.

Yıldırım, Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, sınırı geçtikleri için tutuklanan iki Yunan askeri ile ilgili söylediği, “Ankara ile Brüksel arasında halihazırda gergin olan ilişkileri etkileyebilir” sözleri için de, “Bu konuyu AB ilişkilerine kadar götürmek büyük bir zeka işi. Hangi konu olsa AB’ye işi götürüp taşımak, destek almak alışkanlık haline geldi” diye konuştu.

Erhürman umutlu değil

Haberin Devamı

KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, GKRY lideri Nikos Anastasiadis’in tekrar seçilmesinin ardından verdiği mesajların müzakere sürecine katkı yapmadığını söyledi. Erhürman, “Sürdürülebilir, yaşayabilir, kalıcı bir barış süreci siyasi eşitliğin üzerine bina edilecekse edilecektir. Böyle bir noktaya gelinirse elbette müzakere süreci tekrardan başlayabilir ama şu anki işaretler açıkçası maalesef bu konuda çok da umut verici görünmüyor” dedi. Erhürman, Rum liderin hidrokarbon konusunda söylediklerinin de Kıbrıslı Türklerin statüsü konusunda henüz net bir algıya sahip olmadıklarını gösterdiğini vurguladı. KKTC Başbakanı “Kıbrıslı Türkler Kıbrıs’ta sadece Ada’daki zenginliklerden pay alacak bir unsur değil, bu zenginlikler konusunda karar verme iradesine sahip iki asli unsurdan biridir” diye konuştu.

Erhürman, Exxon Mobile gemilerinin ABD donanması tarafından korunacağı iddiası için de, “Mesele döndürülüp GKRY ile Türkiye arasındaki bir mesele gibi konumlandırılmaya çalışılmakta. Mesele GKRY ile KKTC arasındadır”dedi.

Atina'ya bayrak tepkisi: Yapanı yakalayın

Dışişleri Bakanlığı; Yunanistan’da Türkiye aleyhine gösteri sırasında Türk bayrağının yakılmasına tepki göstererek, faillerinin yakalanmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Yunanistan’daki ırkçı bir parti tarafından Atina’da 5 Mart tarihinde ülkemiz aleyhine düzenlenen bir gösteri sırasında Bayrağımızın yakılmasını şiddetle kınıyoruz. Bayrağımıza yönelik bu menfur eylemi gerçekleştiren faillerin biran önce yakalanmalarını ve en kısa zamanda yargı önüne çıkartılmalarını Yunan makamlarından bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.