Dünya Adı Hitler olan bir köpek dahi izlemeye tabi tutulmuş

Adı Hitler olan bir köpek dahi izlemeye tabi tutulmuş

10.01.2011 - 11:40 | Son Güncellenme:

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Dışişleri Bakanlığı diplomatlarını, Nazilere dost Finlandiya'da yaşayan köpeği ve sahibi ile ilgili bilgi toplaması için görevlendirmiş. Jackie adlı köpek, Finlandiya'nın Tampere şehrinden bir işadamı olan Tor Borg'a aitti. Borg'un eşi, Nazi düşmanı bir Alman vatandaşıydı.

Adı Hitler olan bir köpek dahi izlemeye tabi tutulmuş

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın yeni açıklanan arşivlerine göre, Borg'un eşi Josefine köpeğin patisini havaya kaldırış şeklini Nazi selamına benzettiği için köpeğe Hitler adını verdi. 29 Ocak 1941'de Almanya'nın Helsinki'deki konsolos yardımcısı Willy Erkelenz, adını açıklamak istemeyen bir görgü tanığının Borg'un köpeğine Hitler diye tabir ettiğini ve köpeğin patisini kaldırdığına tanık olduğunu anlattığını yazdı.

1959'da 60 yaşındaşken ölen Borg, ölmeden önce Helsinki'deki Alman büyükelçiliğine çağrıldı ve köpeğiyle ilgili sorgulandı. Borg köpeği Hitler adıyla çağırmadığını, ama karısının çağırdığını anlattı. Köpeğin patisini sadece birkaç kez Hitler iktidara geldikten sonra kaldırdığını söyledi. Nazi diplomatları, Hitler'i aşağılamadığına ikna etmeye çalıştı. Ancak diplomatlar ona inanmayarak Berlin'e "Borg, her ne kadar aksini iddia etse de, yalan söylüyor" mesajını geçti.

HİTLER'E RAPOR EDİLDİ

Köpek olayına farklı bakanlıklar (ekonomi, dışişleri, hatta Hitler'in makamı) dahil oldu. Köpekle ilgili tüm bilgileri rapor ettiler. Ekonomi Bakanlığı Borg'a savaş açtı. Borg'un ticari ilişkisi bulunan Alman kimya tesisi IG Farben'e işbirliğini bitirmesi talimatı verildi. Dışişleri Bakanlığı Borg'u Hitler'e hakaretten yargılamaya bile çalıştı. Ama sonunda potansiyel tanıkların hiçbiri hakim önünde ifadelerini tekrarlamaya yanaşmadı. 21 Mart 1941'de Dışişleri Bakanlığı Hitler'in makamından Borg'a yönelik baskıların artırılmasını istedi. Beş gün sonra 'koşullar ele alındığında buna gerek olmadığı' cevabı geldi. Nazi dönemi uzmanı Klaus Hillenbradn, köpekle ilgili olayların 'tamamen tuhaf' olduğunu belirterek, "Nazilerin Sovyetler Birliği'ne saldırmasına sadece aylar kalmışken, bir köpeğe takmaktan daha başka işleri olmalıydı" diye konuştu.