Dünya Af Örgütü’nden ABD’ye suçlama

Af Örgütü’nden ABD’ye suçlama

06.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Rakka operasyonu sırasında sivil kayıplar verildiğini belirterek, ABD, Fransa ve İngiltere’yi, sivil kayıpları ve kentteki yıkımın boyutunu itiraf etmeye çağırdı.

Af Örgütü’nden ABD’ye suçlama

Örgütün, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Haziran-Ekim 2017’deki Rakka operasyonuna yönelik raporunda, “koalisyonun sivillere zarar vermemek için hassas davrandığı” söyleminin doğru olmadığı ifade edildi. Af Örgütü, ABD öncülüğündeki koalisyonun, Suriye’nin kuzeyinde DAEŞ’in kalesi olarak nitelendirilen Rakka’ya yönelik operasyonlarına ilişkin muhtemel savaş suçlarının araştırılması amacıyla bağımsız soruşturma başlatılmasını isterken, ABD, İngiltere ve Fransa’ya bağlı birliklerinin 6 Haziran - 12 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlediği operasyonlarda on binlerce kişinin kenti terk ettiği vurgulandı.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki bu saldırılarda yüzlerce sivilin öldüğünü, binlerce sivilin de yaralandığını aktaran Af Örgütü, koalisyon güçlerinin saldırılarının orantısız olduğunu ve saldırılarda sivillerin gözetilmediğine ilişkin verilerin bulunduğuna dikkat çekti, Rakka’da savaş suçu işlenmiş olabileceğini vurguladı. Örgüt, hava saldırılarına katılan ABD, Fransa ve İngiltere’ye tarafsız şekilde sivil kayıplarla ilgili iddiaları araştırma, Rakka’daki sivil ölümlerinin boyutunu ve kentteki yıkımı itiraf etmeleri çağrısında bulundu.