Dünya AfD’ye tepkiler dinmiyor

AfD’ye tepkiler dinmiyor

21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da aşırı sağcıların, göçmenleri sınır dışı etme planının ortaya çıkması üzerine düzenlenen gösteriler yayılarak devam ediyor. Hamburg’un yanı sıra Erfurt’da düzenlenen gösteriler nedeniyle on binlerce kişi sokağa dökülürken, hafta sonu ülke çapında planlı 100 gösteri bulunduğu belirtiliyor.

AfD’ye tepkiler dinmiyor

Aralarında Almanya için Alternatif (AfD) partisinden de temsilcilerin bulunduğu, aşırı sağcılar tarafından Potsdam kentinde gizli toplantı düzenlendiği, bu etkinlikte göçmenlerin kitlesel olarak sınır dışı edilmelerinin tartışıldığının ortaya çıkması sonrası başlayan protestolar hız kesmiyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Perşembe Köln’de düzenlenen ve 30 bin kişinin katıldığı belirtilen gösterinin ardından Cuma günü de Hamburg’ta on binlerce gösterici aşırı sağa karşı toplandı. “Hamburg aşırı sağcı ve Neo-Nazi yapılanmalarına karşı ayağa kalkıyor” sloganıyla kent merkezinde düzenlenen gösteriye, polise göre 50 bin, mitingin organizatörlerinden Almanya Sendikalar Birliği’ne (DGB) göre 80 bin, yine organizasyon heyetinde yer alan Sınır Tanımayan Girişimciler Derneği’ne göre ise 130 bin kişi katıldı.

AfD’ye tepkiler dinmiyor

‘BİZ ÇOĞUNLUĞUZ’

Gösteride bir konuşma yapan Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher, ülkedeki aşırı sağ yapılanmalara karşı daha duyarlı olunması çağrısında bulunurken, AfD’yi de sert sözlerle eleştirdi. Sosyal Demokrat Başkan, “AfD’ye ve onun sağcı yapılanmalarına mesajımız şudur: Biz çoğunluğuz ve güçlüyüz, çünkü birlik içindeyiz. 1945’ten sonra ülkemizin ve demokrasimizin ikinci kez yok edilmesine izin vermemeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Almanya’nın doğusundaki Erfurt’ta da dün geniş katılımlı bir protesto düzenlenirken, hafta sonu boyunca ülkenin çeşitli bölgelerinde 100 kadar gösteri yapılmasının planlandığı belirtildi.