Dünya Afganistan’da çok kritik saatler

Afganistan’da çok kritik saatler

04.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban Afganistan’da ilçe merkezlerine yönelirken, kritik önemdeki Leşkergah kuşatma altında. Kent boşaltılırken, Taliban ilk kez bir il merkezini ele geçirebilir...

Afganistan’da çok kritik saatler

Afganistan’da saldırılarını artıran Taliban’ın alan hakimiyeti hızla genişlerken, örgüt, vilayet merkezlerine yoğunlaştı. Taliban’ın, Helmend eyaletinin kritik önemdeki kenti Leşkergah’a doğru ilerlemesiyle sokak çatışmaları şiddetlendi. Taliban, Leşkergah’ı ele geçirirse, ilk kez bir vilayetin yönetim merkezini kontrolü altına almış olacak. Leşkergah’taki tüm sivillerden, ordunun operasyonu öncesi şehri boşaltmaları istendiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

ABD ve Afgan hükümetinin ağır hava saldırılarına rağmen Taliban militanları ilerleyişlerini sürdürüyor. Taliban’ın bir televizyon istasyonunu ele geçirdiği öne sürülürken, binlerce kişi kırsal alanlardaki evlerini terk ediyor. Helmend bölgesinde tüm televizyon yayınının tamamen askıya alındığını belirtti. Afganistan’da şu an Herat, Helmend ve Kandahar eyaletlerinin başkentleri için işgal tehlikesi söz konusu.

Öte yandan Kabil’deki ABD ve İngiltere büyükelçilikleri, Taliban’ın ülkenin güneyindeki Kandahar vilayetinde sivil katliam yaptığını açıkladı. Ortak açıklamada, Kandahar’da Taliban’ın savaş suçu işlediği bildirildi. Taliban militanlarının, Kandahar’ın Spin Boldak ilçesinde sivilleri katlettiği ifade edilen açıklamada, olayın soruşturulması ve sorumluların hesap vermesi gerektiği kaydedildi. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu da Taliban militanlarının, Spin Boldak ilçesini kontrol ettiği sırada yaklaşık 40 sivili öldürdüğünü, halkın mallarını yağmaladığını belirtti.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) da Helmand vilayetinde son 24 saatte 40 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. Bu sürede 118 sivilin yaralandığı belirtilen açıklamada, tarafların sivillerin can güvenliğini korumaması halinde büyük bir facia yaşanabileceği kaydedildi. Açıklamada, yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin evlerinden olduğu belirtildi. Taliban militanları, 14 Temmuz’da Pakistan sınırındaki Spin Boldak ilçesi ve sınır kapılarını ele geçirmişti.

Afganistan’ın güney vilayetlerinden Kandahar, Helmand ve batısındaki Herat vilayetlerinin merkezinde yaklaşık bir haftadır Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. Söz konusu 3 kentte valilik binasına birkaç yüz metreye kadar ilerleyişini sürdüren militanlar, ağır kayıplar vermesine rağmen geri adım atmıyor.

Ankara’dan ABD’ye sert göçmen tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘ABD İçin Çalışan Afganlar ve Ailelerine Yönelik Göçmen Kabul Programı’ açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD’nin Afganların ABD’ye göç başvurularının üçüncü ülkelerden alınacağı kararı ile başvurular için Türkiye’nin de işaret edildiğini bildirdi. Bilgiç, şu açıklamada bulundu: “Son 7 yıldır dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkemizin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır. Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkeler tarafından kendi amaçları için kötüye kullanılmasına izin vermeyecektir.”

 

Yazarlar