Dünya ‘Afganistan’da fişi çektik, sonuç bu!’

‘Afganistan’da fişi çektik, sonuç bu!’

26.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin eski Özel Kuvvetler Komutanı emekli Orgeneral Raymond Thomas, Taliban’ın Afganistan’da ele geçirdiği ilçelerde örgüte silahlarını teslim eden Afganları kastederek, “Maalesef fişi çektik ve sonuç bu” ifadesini kullandı.

‘Afganistan’da fişi çektik, sonuç bu’

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Thomas, Amerikan medyasının, işgal sırasında ABD ordusu ile çalışan Afgan tercümanların durumunu gündeme sıklıkla getirip Afganistan’ın genel durumuna kayıtsız kalmasına da tepki gösterdi. Thomas, “Tercümanların tahliyesi için yaygara koparmayı, ileriyi görememek ve haksızlık olarak buluyorum. Peki ya ülkeleri için aktif olarak savaşan/ölen 350 bin Afgan güvenlik gücü mensubu ne olacak? Orada daha da fazla acı çekecek milyonlarca Afgan kadını ne olacak? Maalesef fişi çektik ve sonuç bu” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

ABD ordusunun terk etmeye hazırlandığı Afganistan’da tercümanlık ve istihbarat için kullanılan yerel işbirlikçi Afganlıların, can güvenliği gerekçesiyle ABD vizesi almak amacıyla umutsuz bekleyişleri Amerikan medyasında haber olmuştu. 

Türkiye’ye destek

Öte yandan ABD’nin, Afganistan’daki güçlerini çekmesinin ardından 650 askerini, ‘diplomatların güvenliğini sağlamak’ için bu ülkede tutacağı ifade ediliyor. Buna ilaveten birkaç yüz asker de Kabil Havalimanı’nda kalacak ve güvenliği sağlayan Türk askerine destek verecek.

ABD’li yetkililer, AP’ye yaptıkları açıklamada, askerlerin havaalanında Türkiye öncülüğündeki güvenlik misyonunun netlik kazanacağı tarihe kadar geçici olarak tutulmasının planlandığını dile getirdi. ABD’nin Afganistan’dan çekmeyi planladığı askerlerini gelecek iki hafta içerisinde ülke dışına çıkarması öngörülüyor.