Dünya Ağır silahlar cepheden çekildi

Ağır silahlar cepheden çekildi

09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Soçi’de varılan mutabakat çerçevesinde İdlib’deki muhalif gruplar bölgedeki ağır silahları cepheden çekme işlemini tamamladı. Esad ise İdlib’in ileride tekrar kendi yönetimlerine geçeceğini öne sürdü.

Ağır silahlar cepheden çekildi

Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi mutabakatı çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki silahsızlanma hattında ağır silahların çekilmesi süreci tamamlandı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, askeri muhalifler ve rejim karşıtı güçler, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” olarak adlandırılan, İdlib ve çevresindeki bölgeleri kapsayan, rejim ve İran destekli unsurlarla cephe hattının oluşturulduğu alandaki ağır silahlarını çekti. Bu kapsamda, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı gruplar ve rejim karıştı silahlı gruplar, Suriye yönetimi ile sınır durumundaki alanlardan havan, top, tank, Grad rampaları ve orta menzilli isabet edebilme imkanına sahip füze rampalarını söz konusu silahsızlanma bölgesinden çıkarttı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, Soçi mutabakatı kapsamında başlatacağı devriyeler için ağır silahlardan arındırılan bölgeye çeşitli silah ve zırhlı araçlar sevk edilmişti.

Haberin Devamı

Esad: Durum geçici

Öte yandan İdlib’e ilişkin değerlendirmeler yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bölgedeki durumun geçici olduğunu ve İdlib’in tekrar Şam rejiminin yönetimine geçeceğini ifade etti. Partisinin Merkez Komitesi’nde konuşan Esad, Şam’ın İdlib konusundaki tutumunun net olduğunu kaydetti. “Bu eyalet, teröristlerin kontrolünde olan diğer eyaletler gibi devletin kontrolü altına dönecek” diyen Esad, “Mutabakat, devletin kan gölünü durdurmak da dahil olmak üzere cephede pek çok kazanım elde etmesini sağlayan geçici bir önlem” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de sağlanan mutabakat, 15 Ekim’e kadar 15 ila 20 kilometrelik bir hatta silahsızlanma bölgesi oluşturulmasını, denetimin Türk ve Rus askerleri tarafından yapılmasını öngörüyor. Askeri muhalifler, Heyet Tahrir Şam ve diğer terörist grupların cephe hatları boyunca, derinliği coğrafi şartlara göre belirlenecek silahsızlanma bölgesindeki ağır silahlarını çıkartması gerekiyor.

Haberin Devamı

Kuzey Suriye’de güvenli bölge talebi

Rusya ile İdlib’de güvenli bölge oluşturulmasına yönelik anlaşma yapan Ankara’nın, uygulamanın Suriye’nin kuzeyinde de yaşama geçirilmesi için Rusya aracılığıyla ABD ile görüşme yaptığı da belirtildi. El Arap gazetesi, Türkiye’nin DSG’nin Kuzey Suriye’deki faaliyetlerinin kontrol altına alınması için Rusya’ya bazı şartlar koştuğu, bu şartlar arasında 40 km’lik güvenli bölge oluşturulmasının da yer aldığını yazdı. Haberde, Türkiye’nin Rusya’dan ABD ile görüşme yapmasını ve ABD’nin terör örgütü YPG’ye baskı yaparak Türkiye sınırından 40 km. uzaklaşmasını istediği ileri sürüldü.