Dünya Alman bakanlar iftar sofrasında

Alman bakanlar iftar sofrasında

23.08.2010 - 06:31 | Son Güncellenme:

.

Alman bakanlar iftar sofrasında

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde görev yapan başkonsolosluk mensupları, Alman yetkililer, sivil toplum kuruluşu ile İslami cemaat temsilcileri, Müslüman ülkelerin yetkilileri ve kilise temsilcileri için bir iftar yemeği verdi.
Köln kentindeki MK Palast salonunda verilen iftara KRV Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider, KRV Eyaleti Maliye Bakanı Norbert Walter Borjans, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters, eyaletin Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel ve Almanya’daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Berlin Din Hizmetleri Müşaviri Ali Dere iftar programında yaptığı konuşmada, ramazan ayının Kur’an-ı Kerim’in ayı olduğuna işaret ederek, bu kutsal ayda Kur’an-ı Kerim’in, insanların birbirine karşı daha saygılı ve hoşgörüyle davranmalarını emrettiğini belirtti.
İslamiyet’in günlük yaşamda sosyal olmayı da teşvik ettiğini ifade eden Dere, İslamiyet’in Almanya’da Hristiyanlık ve Yahudilik gibi hukuki açıdan tanınmasının uyum sürecine çok olumlu katkı yapacağını kaydetti.

Haberin Devamı

BAKAN SCHNEIDER’İN KONUŞMASI
Bakan Schneider ise Türkçe olarak “Sevgili vatandaşlarım” diyerek başladığı konuşmasında tüm Müslümanların ramazan ayını kutladı.
Almanya’da 4,3 milyon, KRV eyaletinde ise 1,5 milyon Müslüman’ın yaşadığını belirten Schneider, Müslümanların Alman toplumunun bir parçası olduğunu ve Almanya’da ikinci büyük dini grubu oluşturduğunu söyledi.
Üç büyük ilahi dinin aynı kaynaktan geldiğine işaret eden Schneider, aynı değerlere sahip olan dinlerin arasındaki diyaloğun günümüzde çok önemli olduğunu kaydetti.
Almanya’da yaşayan göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusuna da değinen Bakan Schneider, kültürler ve dinlerarası diyaloğun uyum için önemine vurgu yaptı.
Eyalet hükümetinin İslamiyet ile diyalog konusunda bir muhataba ihtiyacı olduğunu da ifade eden Schneider, DİTİB’in de içinde yer aldığı Müslümanlar Koordinasyon Kurulu’nun (KRM) bu yolda önemli ilerleme sağladığını söyledi.
Bakan Schneider konuşmasını, Mevlana’nın “Dün de beraber gitti cancağızım, şimdi yeni şeyler söylemek lazım” şeklindeki sözleri ile sona erdirdi.
Bakan Borjans da böyle güzide bir toplulukla iftar yemeğine katılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.