Dünya Almanya’da İsviçre’deki minare yasağı tartışması sürüyor

Almanya’da İsviçre’deki minare yasağı tartışması sürüyor

01.12.2009 - 15:37 | Son Güncellenme:

.

Almanya’da İsviçre’deki minare yasağı tartışması sürüyor

Almanya’da İsviçre’deki minare yasağının yankıları sürüyor.
Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Uyum Bakanı Armin Laschet, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya her 4 kişiden birinin göçmen kökenli olmasından dolayı din ve kültür ile uyum arasındaki bağlantının iyi bir şekilde anlaşılması gerektiğini belirterek, “Bizim göç toplumunda dinlerin ve kültürlerin çeşitliliği çok, bundan dolayı dinler ve kültürler arası diyalog çok önemli” dedi.
Din özgürlüğü ve temel hakların İsviçre’de olduğu gibi halk oylamasına götürülemeyeceğini ifade eden Laschet, “Almanya’nın bazı bölgelerinde kilise üyeleri azınlıkta. Burada pazar günü çan çalınmasıyla bir oylama yapılsa sonucu nasıl olur?” ifadelerine yer verdi.
İsviçre’deki sonucun Müslüman derneklerin dinlerini anlatmaları gerektiğini gösterdiğini belirten Laschet, ön yargıların sadece açıklıkla giderebilineceğini kaydetti.
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth da referandumu sert bir dille eleştirerek, “Bu oylamayla din özgürlüğü ayaklar altında alınıyor” dedi.
Almanya’da da İslam ile ilgili korkuların ve İslam’a karşı düşmanlığın bulunduğunu ifade eden Roth, Federal Aile Bakanı Kristina Köhler’e, “İslam fobisine” karşı çaba sarf etmesi çağrısında bulundu.
Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Jerzy Montag da İsviçre’de ortaya çıkan sonuca kızdığını, aynı zamanda üzüldüğünü, “Alman anlayışına göre bunun din özgürlüğüne müdahale anlamına geldiğini” belirtti.
Alman Katolikleri Merkez Komitesi Başkanı Alois Glück de Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, İsviçre’de insanların bir arada yaşamasına zarar veren bir havanın oluşturulduğunu belirtti.
Büyük camilerin yapıldığı yerlerde bazen sorunlar yaşandığını ifade eden Glück, “Almanya’da camilerin inşası din özgürlüğünün bir ifadesi. Almanya’da yaşayan Müslümanların büyük bölümünü bizim değerlerimizi paylaşıyor” şeklinde konuştu.
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayyüb Axel Köhler, sonuçtan dolayı Avrupa’da İslam düşmanlığının büyümesine karşı uyarıda bulundu, bu oylamanın minarelerle ilgisi olmadığını, gizli İslam düşmanlığıyla ilgisi bulunduğunu belirtti.
“Almanya Kültürlerarası Konseyi” Başkanı Jürgen Micksch de İsviçre’dekli oyalamayı felaket olarak nitelendirdi ve Müslümanlara karşı bir ırkçılık olarak değerlendirdi.