Dünya Almanya Namibya’da suçunu kabul etti!

Almanya Namibya’da suçunu kabul etti!

29.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya, Namibya’da Herero ve Nama halklarından 70 binden fazla kişiye karşı işlenen suçları “soykırım” olarak kabul etti. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, iki ülkeden hükümet delegasyonlarının 6 yıllık müzakereler sonrası 1904-1908 arasında Korgeneral Lothar von Trotha’nın emriyle işlenen vahşetin soykırım olarak tanınması üzerinde anlaştığını bildirdi.

Almanya Namibya’da suçunu kabul etti

Söz konusu suçu kabul etmeleri ve özür dilemelerinin, suçlarla hesaplaşmak ve geleceği birlikte şekillendirmek için önemli bir adım olduğunu belirten Maas, “Namibya ile ortak tarihimizin en karanlık bölümüyle nasıl yüzleşeceğimiz konusunda anlaşmaya varmayı başardığımız için mutluyum. Almanya’nın tarihi ve ahlaki sorumluluğu ışığında Namibya’dan ve kurbanların torunlarından af dileyeceğiz” dedi. Maas, jest olarak 30 yıl içinde kurbanların torunlarını desteklemek için de 1.1 milyar euroluk bir fon oluşturulacağını belirtti.

Haberin Devamı

Öte yandan Namibya basınında yer alan haberlere göre, Herero ve Nama halklarını temsil eden örgütler, Almanya’nın kalkınma için ülkeye vereceği yardımın tazminat olmadığını ve bu anlaşmanın halklara ihanet olduğunu ifade etti. Halk liderleri kendilerinin anlaşmanın dışında tutulduğunu öne sürdü.

Ne olmuştu?

Soykırım, yerli halkların, işgalci Almanların toprak ve hayvanlarına el koymasına karşı ayaklanmasıyla 1904’te başladı.

Herero ve Nama halkları çöle sürüldü. Topraklarına geri dönmeye çalışanlar ya öldürüldü ya da toplama kamplarına gönderildi. Alman İmparatorluğu, Korgeneral Lothar von Trotha’nın konutasında 1904-1908 yıllarında bölgede 70 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu.

Anlaşmanın iki ülke parlamentolarında onaylanması sonrasında, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in, Namibya Parlamentosu’nda resmen özür dilemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kanada İtalyanlardan özür diledi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyan asıllı Kanadalıların tutuklanması ve toplama kamplarına gönderilmesi nedeniyle özür diledi. İtalya’nın 10 Haziran 1940’ta Kanada’ya savaş ilan etmesinin ardından Kanada hükümeti, 600’den fazla İtalyan asıllı Kanadalıyı toplama kamplarına yollamıştı. Ülke çapında yaklaşık 31 bin İtalyan Kanadalı da ‘düşman yabancılar’ olarak ilan edilmişti.

 

Yazarlar