Dünya Almanya sandığa gitti! Merkel yerine kim seçilecek?

Almanya sandığa gitti! Merkel yerine kim seçilecek?

26.09.2021 - 14:38 | Son Güncellenme:

Türkiye saatiyle 09.00’da başlayan Almanya seçimlerinde dikkat çeken iki önemli nokta bulunuyor. Saat 11’den bu yana değişen pek bir şey olmasa da Almanya seçimlerinde Türklerin de önemli bir etkisi olacak. Ülkede yaşayan milyonlarca Türk seçmen bulunuyor. Öte yandan seçimler hakkında yapılan en önemli yorumsa ‘ilk kez bu kadar belli olmayan bir seçim’ yaşandığı yönünde.

Almanya sandığa gitti Merkel yerine kim seçilecek

Angela Merkel’in aday olmadığı Almanya seçimlerinde halen kimin seçileceği tahmin edilemiyor. Partisinin liderinin önüne geçmemek adına Merkel oyunu mektup ile kullanmayı tercih etti.

Haberin Devamı

Ülkeyi 16 yıldır yöneten Başbakan Angela Merkel’in yeniden aday olmadığı seçimlerde başbakanlık için, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin adayı 60 yaşındaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşillerden 40 yaşındaki partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock yarışıyor.

Almanya sandığa gitti Merkel yerine kim seçilecek

Gerçekleşen seçimde yüzde 20’lik kararsız seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin hangi yönde oy kullanacağı tahmin edilemese de anketlere göre seçimlerdeki yarışın CDU/CSU ile SPD arasında geçmesi bekleniyor. 2017’de yapılan seçimlerde CDU/CSU yüzde 32,9, SPD yüzde 20,5, AfD yüzde 12,6, FDP yüzde 10,7, Sol Parti yüzde 9,2, Yeşiller yüzde 8,9 oy alarak mecliste temsil edilmişti.

Haberin Devamı

Seçimde yaklaşık 60.4 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahip. 47 partinin katıldığı seçimlerde tam 6 bin 211 aday yarışıyor. Seçim heyecanı 6 eyalette 299 seçim bölgesinde 85 bin sandık kurulmasıyla başladı. 709 milletvekili bulunan Federal Meclis'teki milletvekili sayısının, seçim sistemindeki farklı uygulama nedeniyle daha da artması bekleniyor.

Almanya seçimlerinde 100'ün üzerinde Türkiye kökenli aday da bulunuyor. Bu adaylardan 20'sinin parlamentoya girmesi bekleniyor.

Seçimler Türkiye saatiyle 19.00'da sona erecek.