Dünya Amerikalılar kürtaj yasası için ayaklandı

Amerikalılar kürtaj yasası için ayaklandı

04.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Teksas’ta yürürlüğe giren yeni kürtaj yasası yüzünden ABD genelinde 600 ayrı protesto gösterisi düzenlendi. Yüzbinlerce kişi sokaklara döküldü

Amerikalılar kürtaj yasası için ayaklandı

DIŞ HABERLER - Amerika’da Eylül ayında Teksas’ta yürürlüğe giren yeni kürtaj yasasının yarattığı tartışmalar büyüyerek sürerken, dün binlerce kadın başkent Washington D.C başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösterilerle söz konusu yasayı protesto etti.

Haberin Devamı

Ülke çapında yaklaşık protesto amaçlı 600 ayrı etkinlik ve gösteri düzenlenirken, en büyüğü başkent Washington’da gerçekleşti. Freedom Plaza Meydanı’nda başlayan “Kürtaj Adaleti İçin Yürüyüş” adlı gösteriye katılan 10 bin civarındaki kadın, pankart ve sloganlarla Teksas’ta uygulamaya konulan kürtaj yasasına tepki gösterdi. Gösterilericiler, bugün kürtaj hakkıyla ilgili bir davaya bakacak Yüksek Mahkeme’ne doğru yürürken, yasayı destekleyen gruplarla protestocular arasında zaman zaman sözlü sataşma ve gerginlikler de yaşandı. 

Tartışmalı yasa

Teksas eyaletinde geçen ay kabul edilen ve ülkenin en sert kürtaj yasası olarak nitelenen yeni yasa, protestoların fitilini ateşledi. Başkan Joe Biden yönetiminin de, federal yasalara aykırı olduğunu söylediği tartışmalı yasa, fetüsün kalp atışlarının duyulabilir hale gelmesinden itibaren hamileliğin sonlandırılmasını yasaklıyor. Yasa uyarınca 6 haftadan sonraki gebeliklerde, kadını hastaneye götüren taksi şoförü dahil kürtajın gerçekleşmesini sağlayan ve buna yardımcı olan herkes cezalandırılabiliyor.

Haberin Devamı

Kongre’den yasa talebi

 

Kürtaj hakkı yanlıları ABD Kongresi’nin kürtaj hakkı ile ilgili bir yasal düzenleme yapmasını savunuyor. Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta konuyla ilgili yasa kabul edildi ancak ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’nun da yasayı onaylaması gerekiyor. Senato’da ise Cumhuriyetçi senatörlerin yasaya engel olmak için yeterince oyu bulunuyor.

 

.