Dünya ‘Anavatan’ iflasa sürükledi!

‘Anavatan’ iflasa sürükledi!

10.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kıbrıs’ta, Dimitris Hristofyas’ın troykanın acı reçetesini kabul etmesine kadar giden sürecin, iflas eden ‘anavatan’ Yunanistan’a yardım etme çabası ile başladığı görüşü hakim.

‘Anavatan’ iflasa sürükledi

Zira, Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rum Popular, Laiki ve Kıbrıs bankaları halkın kasalarda birikmiş olan yaklaşık 23 milyar eurosu ile Yunan bankalarından tahvil alımı yaptı. Yunanistan’daki kriz nedeniyle paranın yarısı buharlaştı. Bu rakam 10 milyar euronun üzerine çıktı. Yunanistan’ın paraları geri ödeyemeyeceği ortaya çıkınca Rum bankaları ciddi nakit sıkıntısına girdi, halka nakit para ödeyemez duruma geldi. Sosyalist siyasi anlayışa sahip Rum Yönetimi Lideri Hristofyas devreye girdi. Bankaların batışını önlemek için Rusya’nın kapısı çalındı. Rusya, Rum Kesimi’ne acil olarak 2.5 milyar euro verdi.

Rus yardımı yetmedi
Ancak Rusya’dan gelen paralar Rumları kurtarmaya yetmedi. Yunanistan’da batan paranın yanında, Rum Kesimi’nde “bol keseden” dağıtılan ödenekler ve maaş artışları da ekonominin belini kırdı. Avrupa Komisyonu’nun yaptığı incelemelerde bile, Rum ekonomisinin “çok ciddi dengesizlikleri” olduğu saptandı. Eşel-Mobil uygulaması yani ‘otomatik maaş artışı’ nedeniyle Rum ekonomisi yıllık 1 milyar euronun üzerinde açık verdi. Memurlar artıştan memnun oldu, ama devletin zararı giderek arttı. Bunun yanında, ülkede sosyal devlet anlayışında da ‘aşırıya’ kaçmalar oldu. Örneğin Paskalya, Diyet ve Nobel ödenekleri gibi harcamalar borçları artırdı. Ücret politikaları iflas eden Rum Yönetimi, tekrar Rusya’nın kapısını çaldı. 2.5 milyar euro ek kredi istedi. AB baskı yaptı, Rusya vazgeçti.

İşsizlik yüzde 14
Bankalar ve ücret politikaları çökünce domino etkisiyle turizm, inşaat ve emlak sektörleri de büyük zarar gördü. Yılda 2 milyar euroya yakın turizm geliri olan Rumların, 2012 geliri 600 milyon euroya düştü. 2008’de yüzde 3.2‘lerde olan işsiz sayısı 2012’de yüzde 14’e fırladı. 2008’de 10 bin olan işsiz sayısı 60 bine dayandı. Dış ticaret açığı ise 2 milyar Euro’nun üzerine çıktı. Süreç; AB Dönem Başkanı Rum Yönetimi Lideri Hristofyas’ın da, Troyka ile mutabakata varılan anlaşmaları “gözyaşları içinde” anlatmasına neden oldu. Krizdeki Yunanistan’a verdikleri desteğin ekonomilerinde yıkıma neden olduğunu söyleyen Hristofyas’ın, “Bu büyük bedeli maalesef devletimiz karşılamakla yükümlüdür” sözleri acı gerçeği ortaya çıkarıyordu.

Alman istihbaratı uyarmıştı!
Rumlar Troyka ile yaklaşık 18 milyar Euroluk bir kurtarma paketi imzalama aşamasında ancak Alman istihbaratı, Başbakan Angela Merkel’e “Rumların , Rusya’nın kara parasının taşeronu olduğu” raporu sunmuştu. Rapora göre, Rumlara yapılacak yardım Rus kara parası olarak Rusya’ya ödenecek. Raporda ayrıca Rusların, Rum bankalarında 26 milyar dolarlık bir karar parası bulunduğu kaydedilmişti.

Haberin Devamı

Güney Kıbrıs nasıl battı?

AB’nin sert önlemler içeren mutabakat zaptını imzalamamak için direnen Kıbrıs Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas, geçen hafta gözyaşları içinde “Kan ağlayarak, AB’nin kurtarma koşullarını kabul etmek zorunda kaldım” sözleriyle pes ettiğini halkına duyurdu. Adanın bölünmesinin ardından hızla gelişen Güney Kıbrıs’ın tam da AB dönem başkanlığına denk gelen dönemde nasıl bu hale geldiği tartışılıyor.

Acı reçete ne getirecek?

* 140 bin kişi bedava sağlık hizmetini kaybedecek.
* Eğitim ödenekleri azaltılacak.
* Paskalya ödeneği, Noel ödeneği yüzde 20 oranında azaltılacak.
* Yalnız yaşayan yaşlılara verilen tek seferlik ödenekler kaldırılacak.
* Isınma ödeneği kaldırılacak.
* Diyet ödeneği kaldırılacak.
* Acil yardım ödenekleri azaltılacak.
* Evlilik ödeneği kaldırılacak.
* Annelik ödeneği azaltılacak.
* Engelli kişilerin araba satın almaları için verilen özel ödenekler azaltılacak.
* Engelli kişilere yaz tatili yapmaları için verilen ödenekler yüzde 50 azaltılacak.

Haberin Devamı

%15

Güney Kıbrıs’ta her gün 5 şirketin kapısına kilit vuruluyor. Son 4 yılda 12 bin küçük ve orta ölçekli şirketin iflas ettiği Rum Kesimi’nde nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin ise fakirlik sınırında yaşadığı; her dört Kıbrıslı Rum’dan birinin ise AB fakirlik kriterlerinden en az birini karşıladığı bildirildi.