Dünya ‘Annemizi ölüme sürüklediler’

‘Annemizi ölüme sürüklediler’

22.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

26 yıl önce Diana ile yapılan röportajda muhabirin yanıltıcı taktiklerinin üzerini örttüğü ortaya çıkan BBC, Prens William ve Prens Harry tarafından annelerinin ölümüne katkı yapmakla suçlandı

‘Annemizi ölüme  sürüklediler’

Nevsal Elevli Londra İngiltere’de BBC’nin, 26 yıl önce tahtın varisi Prens Charles’ın eşi olan Prenses Diana ile yaptığı mülakatla ilgili tartışmalar farklı bir boyuta ulaştı. Panorama programında gazeteci Martin Bashir tarafından yapılan mülakatla ilgili suçlamaların incelendiği bağımsız soruşturmada, BBC’nin, muhabirinin yanıltıcı taktiklerinin üzerini örttüğü sonucuna varıldı. Bunun üzerine Kraliyet ailesinden sert açıklamalar geldi. Prenses Diana’nın çocukları Prens William ve Prens Harry, özür dileyen BBC’yi, annelerinin ölümüne katkı yapmakla suçladı.

Haberin Devamı


Prens William rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Bashir’in röportajı elde etmek için yaptığı “düzenbazlığın” annesinin mülakatta söylediklerini büyük ölçüde etkilediğini belirtti. “Röportaj, anne ve babamın ilişkisini daha da kötüleştirdi ve o zamandan beri sayısız insanı incitti” diyen William, BBC’nin iç soruşturmadaki eksikliklerinin annesinin son yıllarında yaşadığı “korku, paranoya ve izolasyona” önemli ölçüde katkıda bulunduğunu bilmesinin, tarif edilemez bir üzüntü verdiğini vurguladı. William, BBC’nin, 1995 yılında ilk kez dile getirilen şikayetleri doğru bir şekilde araştırmış olsaydı 1997 yılının ağustos ayında ölen annesinin kandırıldığını anlamış olacağını söylerken, “Annem, sadece hilekar bir muhabir tarafından değil, aynı zamanda zor sorular sormak yerine gözünü başka yöne çeviren BBC yöneticileri tarafından da yüzüstü bırakıldı” dedi.

Haberin Devamı

‘Hiçbir şey değişmedi’

Prens Harry ise yaptığı açıklamada, “Annemiz hayatını insanlara hizmet etmeye adamış inanılmaz bir kadındı. Dayanıklı, cesur ve tartışmaya mahal vermeyecek şekilde dürüsttü. Bir sömürü kültürünün ve etik olmayan uygulamaların dalgalanma etkisi, nihayetinde canını aldı” dedi. Bu tür uygulamaların hala yaygın olmasından derin endişe duyduğunu belirten Prens Harry, “Annemiz bu yüzden hayatını kaybetti ve hiçbir şey değişmiş değil” ifadesini kullandı. Eski yargıç John Dyson’ın yürüttüğü soruşturmaya göre, BBC muhabiri Martin Bashir, kraliyet ailesinin Prensesi izletmek için bazı kişilere ödeme yaptığını gösteren sahte banka hesap özetleri hazırlatıp, bunları hem Diana hem de kardeşi Charles Spencer’a gösterdi. Böylece Bashir, Diana ve kardeşinin güvenini kazanarak röportajı alırken, o dönem haber müdürü olan eski BBC Genel Müdürü Tony Hall ise olayın üstünü örttü.

Prenses Diana, meşhur röportajında başka biriyle ilişki yaşadığını kabul etmiş ve tahtın varisi Prens Charles ile olan evliliğine ilişkin detaylar vermişti. Evliliği 1996 yılında sona eren Diana, Ağustos 1997’de Paris’te trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Prens Harry açtı ağzını, yumdu gözünü

Prens Harry’nin ABD’li ünlü televizyon programcısı Oprah Winfrey’e yaptığı açıklamalar devam ediyor.

‘The Me You Can’t See’ (Göremediğinmiz ben) isimli programda konuşan Harry, bu kez çok sert açıklamalarda bulundu ve İngiltere gündemine oturdu. Annesinin ölümüyle ilgili samimi açıklamalarda bulunan Harry, annesini kaybetmenin 28 ve 32 yaşları arasında kaygı bozukluğuna ve şiddetli panik atak geçirmesine neden olduğunu ifade etti. Harry “İçimden alkol almak, uyuşturucu kullanmak geliyordu ve hissettiklerimi azaltacak şeyler yapmak istiyordum” derken, bir gecede bir hafta yetecek kadar alkol aldığını ve bunu hoşlandığı için değil bir şeyleri maskelemeye çalıştığı için yaptığını belirtti.

‘Bir daha yaşanmamalı’

BBC’nin Diana röportajında ilgili raporun yayınlanması sonrası köklü yayın kurumu büyük bir baskı altında. Eski bir gazeteci olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, BBC’ye sert bir uyarıda bulundu ve bir daha böyle bir şey yaşanmasına müsade edilemeyeceğini belirtti. Johnson, yaşanan skandalla ilgili BBC’nin adım atması gerektiğini ve önlem alması gerektiğini ifade etti. BBC yönetimine yönelik bir soruşturma başlatılması da gündemde.