Dünya Antibiyotikle dolup taşıyor

Antibiyotikle dolup taşıyor

28.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiliz bilim insanları, Dicle Nehri’nin de aralarında olduğu dünyadaki yüzlerce nehrin tehlikeli seviyede antibiyotikle dolup taştığını ortaya koydu. 72 ülkedeki 711 nehir havzasını inceleyen bilim insanları, 3’te 2’sinde antibiyotiğe rastladı

Antibiyotikle dolup taşıyor

111 nehirde sınır üstü

Haberin Devamı

İngiltere’deki York Üniversitesi’nce yapılan araştırmada, Türkiye’de doğan Dicle Nehri’nden İngiltere’deki Thames Nehri’ne yüzlerce nehrin suyunun antibiyotik tespit edildi. Araştırmaya göre, 6 kıtada 72 ülkedeki 711 nehir havzasının 3’te 2’sinde antibiyotiğe rastlandı. 111’inde antibiyotik yoğunluğu, güvenli sayılan sınırların üzerinde çıktı. Bangladeş’teki bazı nehirlerde antibiyotik kirliliği oranının tehlikeli sayılan seviyenin 300 katı. Afrika ve Asya, nehirleri bu açıdan en kirli bölgeler.

İlaç üretimi zorlaşır

İngiliz Guardian gazetesinin aktardığı York Üniversitesi’nden bir grup çevre bilimci ve mikrobiyoloji uzmanının yaptığı araştırma, su havzalarındaki antibiyotik kirliliğine ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı küresel çalışma. Araştırma ekibinden Alistair Boxall antibiyotiklerin, toprak ve nehirlere insan ve hayvan atıkları, kanalizasyon sularının nehirlere boşaltılması gibi ihmaller kanalıyla nehirlere ulaştığını söyleyerek, “Bu çok korkutucu bir durum. Antibiyotiklere karşı dirençli ilaç üretmeyi zorlaştırır” dedi.