Dünya Antikorlara dirençli Kovid’in yeni varyantı

Antikorlara dirençli Kovid’in yeni varyantı

31.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Çin’den Portekiz’e kadar pek çok ülkede görülen yeni bir koronavirüs varyantının tespit edildiğini ve antikorlara karşı dirençli olabileceğini belirtti.

Antikorlara dirençli Kovid’in yeni varyantı

 

Yeni tip koronavirüs son dönemde uğradığı yeni mutasyonlar ile yayılımını artırırken özellikle ilk olarak Hindistan’da tespit edilen Delta varyantı dünyada baskın tür olmaya devam ediyor. Virüsün yeni varyantları üzerine çalışmalar sürerken Güney Afrika’da koronavirüsün bugüne dek en çok mutasyon geçirmiş varyantı saptandı. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizileme Platformu’ndan bilim insanlarının araştırmasına göre, ilk Mayıs 2021’de Güney Afrika’da saptanan C.1.2 varyantı, o zamandan beri Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mauritius, Çin, Yeni Zelanda, Britanya, İsviçre, Portekiz gibi bir dizi ülkede görüldü. Araştırmacıların medRxiv.org sitesinde yayımladığı makalede, C.1.2’nin koronavirüse karşı doğal olarak veya aşıların yardımıyla sağlanan antikor korumasından kaçış kabiliyetine dikkat çekildi. Ancak yılda yaklaşık 41.8, yani diğer varyantların 2 katı mutasyon oranına sahip C.1.2’nin antikorlardan kaçma kabiliyeti ile bulaşıcılığından bile daha endişe verici yanının, ek mutasyonların yığılmaya devam etmesi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Evrim sürüyor

Mutasyonların, korona virüsü tarafından insan hücrelerine girmek için kullanılan, potansiyel olarak daha dayanıklı olmasını sağlayan ve nötralize olmasını daha zorlaştıran çivili protein (taçlı virüs) içindeki genetik kodun çoklu ikamelerini ve silinmesini içerdiği aktarıldı. Mutasyonların kombinasyonunun yanı sıra virüsün diğer bölümlerindeki değişikliklerin C.1.2’nin antikorlardan ve bağışıklık tepkilerinden kaçmasına yardımcı olduğu, bu durumun muhtemelen daha önce Alfa veya Beta varyantıyla enfekte olan kişiler için de geçerli olduğu belirtildi. Araştırmaya göre Güney Afrika’daki ilk Kovid dalgasının hakim soyu olan ve ülkede en son Ocak 2021’de tespit edilen C.1’den evrimleştiği sanılan C.1.2, o zamandan beri Güney Afrika’daki eyaletlerin çoğunda ve Afrika, Avrupa, Asya ve Okyanusya’yı kapsayan 7 ülkede tespit edildi. Araştırmacılar, Güney Afrika’daki C.1.2 genomlarının sayısındaki aylık bazda tutarlı artışlara dayanarak ve hem Beta hem de Delta varyantlarında yayıldıkları sırada gözlemlenen artışlarla benzerlik kurarak, C.1.2’nin sanılandan daha yaygın olabileceğine dair korkularını paylaştı.