Dünya AP’den karar: Türkiye Afrin’den askerini çeksin

AP’den karar: Türkiye Afrin’den askerini çeksin

16.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri dün Suriye’yi masaya yatırdı. Oturumda Suriye’de tırmanan şiddeti ve insan hakları ihlallerini kınanırken, savaşın 400 bin can aldığını ve milyonlarca kişiyi yerinden ettiğini vurgulandı. Parlamento üyeleri, özellikle Rusya, İran ve Suriye rejimine 30 günlük ateşkese uyulması ve uluslararası Suriye savaş suçları mahkemesi kurulması çağrısında bulundu.

AP’den karar: Türkiye Afrin’den askerini çeksin

Öte yandan, AP Genel Kurul oturumunda kabul edilen tasarıda, Türkiye’ye Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nı durdurması çağrısında bulunularak harekatın sivilleri tehdit ettiği savunuldu. Afrin’de yükselen tansiyondan endişe duyulduğu belirtilen kararda, Türk askerlerinin Afrin’den askerlerini çekmesi ve yapıcı rol oynaması çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Kararda, “Afrin’den sivil kayıp haberleri geldiği” ifadesi yer aldı ve “Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilgiye uğratılmasına yoğunlaşılması” istendi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AP’deki Suriye oturumunda AB’nin, ‘Suriye’de aklın sesi tek taraf’ olduğunu savundu. Afrin’deki “tırmanışın kaygı verici” olduğu belirtilen kararda, Türk ordusu ile rejim veya Rus güçleri arasında olası çarpışma ve ABD ile artan gerilim “endişe verici” olarak nitelendirildi. Kararda, Türkiye’nin Afrin’den askerlerini çekmesinin ülkenin ulusal çıkarına olduğu savunularak “Suriye’de yeni cepheler açmanın Türkiye’nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmadığı” ifade edildi.