Dünya ‘Arabuluculukta dünyaya örnek oldu’

‘Arabuluculukta dünyaya örnek oldu’

14.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Slovakya’nın eski Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya eski özel temsilcisi Jan Kubis, Türkiye’nin özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirme çabalarını takdir ettiğini ve örnek politika sergilediğini söyledi.

‘Arabuluculukta dünyaya örnek oldu’

 

Pelin Aykın / ANTALYA - Antalya Diploması Forumu’nda (ADF) Milliyet’e özel değerlendirmeler yapan Kubis, pek çok ülke ve Birleşmiş Milletler gibi güçlü kurumların, çatışmayı önlemek için gerçekten hareket etmediğini vurguladı. Kubis, “Türkiye’nin arabuluculuğunu çok değerli buluyor ve alkışlıyorum. Türkiye, sadece Ukrayna krizine değil, dünya barışı konusuna da özel olarak ilgi gösteriyor. Türkiye güvenilir bir anahtar konumunda” dedi. Risk almayan ülkeler olduğunu da söyleyen Kubis, “Türkiye için hem Ukrayna hem Rusya önemli bir partner. Türkiye’nin siyasi risk alarak arabuluculuk yapması önemli” diye konuştu. Kubis, Türkiye’nin Ukrayna krizinde iki ülkeye de ulaşarak dışişleri bakanlarıyla buluşmasının gelecekte dünya ve uzlaşma için yaratıcı bir yol açmada her şeyin mümkün olabileceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BM hayal kırıklığı

Kubis, BM gibi kuruluşların Ukrayna krizindeki tutumu içinse “Uluslararası örgütlerin beni hayal kırıklığına uğrattığını gizlemiyorum. Her türlü enstrümanlara, aksiyon planlarına, ortamlarına sahipler. Politik girişimci olmayı denemek yerine bunu yapmadılar” eleştirisinde bulundu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu gibi bu krizde ellerinden geleni yapan örgütlerin de bulunduğunu ekleyen Kubis, “Daha fazla böyle örgütlere ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Bu durum, örgütlerin saygınlığını azaltıyor. Barışı inşa etmek için sadece konuşmakla kalmayıp, mevcut araçları harekete geçirmek için her örgütün ne tür bir araç bulunduğunu daha iyi bilmesi gerekiyor. Türkiye nasıl bir politika sergilenebileceğinin bir örneği” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Arabuluculukta dünyaya örnek oldu’

‘Arabuluculukta dünyaya örnek oldu’

Yazarlar