Dünya Arakan’da 5 toplu mezar daha bulundu

Arakan’da 5 toplu mezar daha bulundu

02.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Myanmar’ın Arakan eyaletinde Müslüman nüfusa yönelik katliamın boyutlarını gözler önüne seren 5 yeni toplu mezar tespit edildi.

Arakan’da 5 toplu mezar daha bulundu

Associated Press (AP) haber ajansı, mülteci kamplarında yaşayan Arakan eyaletindeki katliamın tanıklarıyla yaptığı görüşmeler, uydu görüntüleri ve cep telefonuyla çekilmiş kayıt tarihi belli videolar üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda, Arakan eyaletinin kuzeyindeki Buthidaung bölgesine bağlı Gu Dar Pyin köyünde, daha önce bilinmeyen en az 5 toplu mezarın varlığını teyit ettiklerini duyurdu. Haberde, uydu görüntülerinde Myanmar ordusunun erişimini engellediği köydeki yerleşimlerin yakılarak tamamen yok edildiğinin görüldüğü belirtildi.

Habere göre Bangladeş’teki mülteci kamplarındaki köylüler de cep telefonu görüntülerinde toplu mezarlarda görülen 75 kişinin cenazesini teşhis etti. Katliamdan kurtulanların ifadelerinden hareketle mezarlardaki ceset sayısının 400’ü bulabileceği tahmin ediliyor. Daha önce, başkente 50 km uzaklıktaki Inn Din köyünde 10 kişinin gömüldüğü bir toplu mezar bulunduğu açıklanmıştı.

Savunma sistemi başarısız oldu

ABD Füze Savunma Ajansı’nın Hawaii adalarında konuşlu balistik füze savunma sistemini test ettiği, ancak sistemin uçaktan fırlatılan bir füzeyi önleyemediği iddia edildi. Amerikan CNN televizyonu, birden fazla savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, Rheython savunma şirketi tarafından geliştirilmekte olan füzenin uçaklardan fırlatılan füzeleri vuramadığını öne sürdü. Pentagon konuyla ilgili açıklamadan kaçındı. Geliştirme aşamasında olan sistemin, özellikle de Kuzey Kore’nin füze tehdidine karşı ABD’nin Pasifik’teki füze savunma sisteminin önemli bir unsuru olacağı belirtiliyor.