Dünya Arap Birliği’nden farklı tepki önerisi

Arap Birliği’nden farklı tepki önerisi

11.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Arap ülkeleri dışişleri bakanları, Kudüs ile ilgili olağanüstü toplantı için Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararının geçersiz olduğunu söyledi.

Arap Birliği’nden farklı tepki önerisi

Ebu Gayt, “Trump’ın kararına verilecek en pratik tepki, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanımaktır. Kudüs’ün statüsü uluslararası sözleşmeler ve BM kararları ile sabittir. Kudüs’ün işgal altında olduğu ve işgalci devletin egemenliğinin bulunmadığı söz konusu kararlarla teyit edilmiştir. ABD’nin Kudüs’ü işgalcilerin başkenti olarak tanıması, Kudüs’ün statüsünü değiştirmez” İfadelerini kullandı. Ebu Gayt, dünya ülkelerinden büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımamaları talebinde de bulunurken, ABD yönetimine karşı “Arapların güveninin” sarsıldığını ve İsrail’in işgal ettiği toprakların “yasallaştırması” noktasına geldiğini ifade etti. Olağanüstü toplantı, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı çerçevesinde Filistin ve Ürdün’ün talebi üzerine gerçekleştirildi.

Arap Birliği, kararı “vahim” olarak değerlendirdi ve Washington yönetiminin kendisini “uluslararası hukuku ihlal eden işgalci tarafa koyduğunu” söyledi. Arap Birliği’nin yayınladığı bildiride, ABD’ye karşı herhangi bir cezalandırıcı hüküm bulunmazken, liderler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de bir kınama kararının alınması çağrısında bulundu.

Vatikan: Üzüntülüyüz

Öte yandan Vatikan’dan, Kudüs’ün durumuna ait bir açıklama yapıldı. “Papa Francis, açıklamasında, Ortadoğu’daki durumun gelişmelerine büyük önem vermekle birlikte, dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsal bir şehir olan Kudüs’e özel önem vererek gelişmeleri takip etmektedir” denilen açıklamada, yaşanan çatışmalara dair üzüntü duyulduğu kaydedildi. Papa’nın sağduyu ve akıl ile davranılmasını istedığı belirtilen açıklamada, bölgede genişleyen şiddet sarmalarının yeni kurbanlar yarattığını, ülke liderlerine de ağırbaşlı bir tavır içerisinde kendilerini şiddeti önlemeye adamaları gerektiğini ifade edildi.