Dünya Arjantin’e ‘uçuk’ bir başkan

Arjantin’e ‘uçuk’ bir başkan

21.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Arjantin’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu, sağ popülist Javier Milei kazandı. ABD’nin eski başkanı Donald Trump’a benzetilen ve “aykırı” fikirleri nedeniyle halk arasında “deli” diye de nitelendirilen Milei, Merkez Bankası’nı lağvetmek ve ABD dolarını resmi para birimi olarak kullanılmasını istemek gibi vaatleriyle dikkat çekiyordu.

Arjantin’e ‘uçuk’ bir başkan

NEVSAL ELEVLİ/BUENOS AIRES- Latin Amerika ülkesi Arjantin’de Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu, muhalefetteki faşist aday Milei önde bitirdi. Milei oyların yüzde 55.95’ini alırken, rakibi ve Ekonomi Bakanı Sergie Massa’nın oy oranı yüzde 44.04’te kaldı. Seçim sonrası başkent Buenos Aires’te taraftarlarına seslendiği konuşmasında yenilgiyi kabul eden 51 yaşındaki Massa, Arjantinlilerin çoğunluğunun Milei’yi seçtiğini belirterek rakibinin seçim zaferini kutladı.

Haberin Devamı

Görevi 10 Aralık’ta devralması beklenen 53 yaşındaki Milei ise, zafer konuşmasında “Arjantin’in yeniden imarı başlıyor” dedi. Arjantin’in yeniden bir dünya gücü olması için “özgürlük modeli” uygulayacağını öne süren Milei, kuracağı hükümetin önünde enflasyon, istihdam yetersizliği, güvensizlik, yoksulluk gibi bir dolu sorun olduğunu vurguladı. Milei, bununla birlikte ilk ziyaretlerinden birini İsrail’e yapacağını duyurdu.

Seçim kampanyasındaki “aykırı” söylemleriyle dikkat çeken Milei, ekonomide radikal adımlar atacağından bahsetmiş, Merkez Bankası’nı lağvetmek istediğini ve Peso yerine ABD dolarını kullanıma sunacağını söylerken, kamu harcamalarını “elektrikli testere”yle keseceğini, bakanlıkların büyük bölümünü kaldıracağını öne sürmüştü.

Haberin Devamı

20 yıldır enflasyondan şikayet eden Arjantinliler, kendileri için “umut” olarak gördükleri Milei’nin kaldığı otelin önünde saatlerce bekledi ve ardından da sabaha kadar kutlamalar yaptı. Onbinlerce Arjantinli, Buenos Aires’in ünlü 9 Temmuz meydanını da kutlamalar için doldurdu.

Arjantin’e ‘uçuk’ bir başkan

First Lady bir komedyen!

Arjantin’in yeni devlet başkanı seçilen Javier Milei, Latin Amerika’nın Trump’ı olarak nitelenen bir politikacı. Zira onu ilk kutlayan iki siyasiden biri ABD eski başkanı Donald Trump olurken, diğeri de Brezilya’da yönetimi kaybeden Jair Bolsonaro’ydu.

Kimileri tarafından “deli” kimilerince de “peruka” olarak anılan Milei iktisatçı ve TV yorumcusu. Evli olmayan Javier’in kız arkadaşı Fatima Florez ise komedyen. Kız kardeşi Karina Milei ise, yeni başkanın kampanya sorumlusu olarak onun hayatında önemli bir yere sahip. Saçlarını taramayan ve kimi zaman Elvis Presley tarzında bırakan Milei’nin kuaförü ise, onun “Wolverine” adlı film karakterinden esinlendiğini söylüyor. Ancak Milei, aslen tam bir Al Capone hayranı olduğunu savunuyor. Kürtaja ve okullarda cinsellik eğitimine karşı olan yeni başkan, Trump gibi iklim değişimine inanmıyor. Kürtajı sınırlamak, silah ve organ nakli yasalarını gevşetmek, sağlık sistemini özelleştirmek, vergileri ve kamu harcamalarını büyük oranda azaltmak için sağlık, eğitim ve çevre bakanlıklarını kaldırmak planları arasında.