Dünya Arnavut şarkıcıdan bakana tepki

Arnavut şarkıcıdan bakana tepki

05.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’ye göç eden Kosovalı bir ailenin kızı olan şarkıcı Dua Lipa, Arnavut göçmenlerin çetelerle bağlantılı olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Braverman’a “Dar görüşlü” dedi.

Arnavut şarkıcıdan bakana tepki

İngiltere’nin başkenti Londra’da doğan ve bu ülkede yaşayan 27 yaşındaki ünlü şarkıcı Dua Lipa, Kosova kökenli Arnavut bir aileden geliyor. Dua Lipa, İngiliz bakanların ülkeye gelen göçmenleri “suçlu” olarak nitelendirmesinin “dar görüşlülük” olduğunu söyleyerek İngiltere’nin göçmen politikasını eleştirdi.

Haberin Devamı

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman (43) geçtiğimiz günlerde Manş Denizi’nden küçük tekne geçişleriyle ilgili bir parlamento tartışmasında ülkenin “Arnavut göçmen istilası” altında olduğunu söylemişti. Braverman’ı eleştiren Dua Lipa, “Sunday Times” gazetesine verdiği röportajda, bakanın özellikle Arnavutları hedef almasının “çok incitici” olduğunu söyledi.

Empati çağrısı

Bakanın göçmen Arnavutların çoğunun aslında suç çeteleriyle bağlantılı olduğunu iddia etmesinin yanlış olduğunu belirten şarkıcı, “Hükümet üyelerinden Arnavutlar hakkında bu tarz açıklamalar duyduğunuzda canınız çok yanıyor. Bu gerçekten büyük bir dar görüşlülük. Ama ne yazık ki birçok insanın düşündüğü şey de bu” dedi. Hükümete “daha fazla empati” çağrısı yapan Dua Lipa, Londra’nın kültürlerin bir karışımı olduğunu düşündüğünü ve bu özelliğinin şehrin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, söylenen sözlerin kendisini üzdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Dua Lipa: Örnek bir göçmen

Dua Lipa’nın ailesi 1992’de Kosova’daki gerilim nedeniyle İngiltere’ye göç etti. 1995’te Londra’da doğan Lipa, 2006’da ailesiyle Kosova’ya döndü. 15 yaşındayken müzik kariyeri için tekrar Londra’ya giden Lipa, önde gelen şarkıcılar arasında yer aldı. “Dua” isminin Arnavutça “Sevgi” anlamına geldiğini belirten Lipa, Kosova’da sanat eğitimine destek oluyor. Ana dili Arnavutça’yı da bilen Lipa, geçen yıl Arnavutluk vatandaşı oldu. Daha önce İngiliz bakanların, özellikle de Braverman’ın Arnavutları dışlamasını eleştiren Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, mart ayında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile yaptığı görüşmede “Dua Lipa, Arnavutların İngiltere’ye getirdiği olumlu şeylere bir örnek” demişti.