Dünya Asker olarak gidip sığınmacı oldular

Asker olarak gidip sığınmacı oldular

28.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Etiyopyalı BM askerleri, görevli gittikleri Güney Sudan’dan dönmek istemeyince önce kendi aralarında çatıştı, ardından sığınmacı olarak kaldı

Asker olarak gidip sığınmacı oldular

Birleşmiş Milletler (BM) Güney Sudan Misyonu’nda yer alan Etiyopya ordusuna mensup askerlerin bir bölümünün, ülkelerine dönmeyi reddettiği, ardından da “sığınmacı” statüsü alarak Sudan’da kaldığı bildirildi.

Haberin Devamı

BM Misyonu’nda yer alan Etiyopyalı askerlerin, rutin değişim kapsamında ülkelerine dönmek üzere hazırlandığı ancak 15’inin dönmeyi reddetmesi üzerine askerler arasında çatışma çıktığı belirtildi. Güney Sudan hükümeti, bazı askerlerin de yaralandığı çatışmanın ardından, Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki çatışmalar nedeniyle ülkelerine dönmek istemeyen 15 askere sığınma hakkı tanıdı. Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Deng Dau Deng, hükümetin askerlerin güvenliğini sağlayacağını ve onları Mülteciler Komisyonu’na yönlendireceğini açıkladı.

Juba’daki Birleşmiş Milletler Kuvvet Komutanı ile görüştüğünü belirten Deng, “Pazartesi günü Juba Uluslararası Havalimanı’nda barış güçlerinin kendi aralarındaki çatışmasından endişe ve rahatsızlık duyduk. Hükümetin bu konudaki endişelerini ilettik. Böyle bir olayın tekrarlanmasını istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tigray’daki olaylar

Askerlerin Sudan’da kalmak için “sebep” olarak gösterdikleri çatışmalar, geçtiğimiz yıl başlamıştı. Etiyopya Başbakanı Ahmed Abiy, iktidara geldiği 2018’den bu yana gerginlik yaşadığı isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) karşı 3 Kasım 2020’de ani bir askeri operasyon başlatmıştı.

Etiyopya, Tigray operasyonu kapsamında 19 Kasım 2020’de Aksum kentine girmiş, 28 Kasım’da da eyaletin başkenti Mekelle’yi ele geçirmişti. Operasyonlarda Tigray kökenli çok sayıda asker hapse atılmış ya da emekli edilmişti. Bununla birlikte TPLF’ye katılan çok sayıda asker de çatışmalarda hayatını kaybetti. Addis Ababa hükümeti, Tigray eyaletinin başkenti Mekelle’yi alarak zafer ilan etse de, eyaletin farklı bölgelerinde çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.