Dünya Askere çağrılmayan Ukraynalı adam anlattı! Ordu bu şartı koydu

Askere çağrılmayan Ukraynalı adam anlattı! Ordu bu şartı koydu

27.07.2022 - 06:56 | Son Güncellenme:

24 Şubat gecesi, her zamanki gibi erken bir vakitte yatağına uzandı. Bir sonraki gün işe gidecekti. Eşi ve çocuklarıyla geçirdiği mutlu bir akşamın gecesinde bombaların sesleriyle uyanmak aklının ucundan bile geçmeyen Roman Kushnarov, yaşadıklarını ve askere çağrılmama sebebini anlattı.

Askere çağrılmayan Ukraynalı adam anlattı Ordu bu şartı koydu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı tarih olan 24 Şubat'ın üzerinden tam beş ay geçti. 2022'nin hemen başında ülkeleri bomba yağmuruna tutulan birçok Ukraynalı, çeşitli komşu ülkelere sığınırken, yurt dışına gitmeyip ülke içinde kalmayı tercih edenler ise Ukrayna'nın batı bölgelerine yerleşti. Ülkesini terk etmeyen isimlerden biri de Roman Kushnarov. İşgalin en yoğun hissedildiği bölgelerden biri olan Ukrayna'nın doğusundaki Harkov'da doğup büyüyen evli ve iki çocuk babası Kushnarov'un anlattıkları, Ukrayna'daki son duruma dair bilinmeyenleri ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Askere çağrılmayan Ukraynalı adam anlattı Ordu bu şartı koydu

O GECEYE KADAR HİÇ KORKU DUYMADILAR

24 Şubat gecesi birçok Ukraynalı gibi o da erken bir vakitte yatağına uzandı. Bir sonraki gün işe gidecekti. Eşi ve çocuklarıyla geçirdiği mutlu bir akşamın gecesinde, bombaların sesleriyle uyanmak aklının ucundan bile geçmiyordu. Doğduğu günden beri ülkenin doğusundaki Harkov şehrinin merkezine yakın mesafedeki Chuhuiv'de yaşıyordu. İki erkek evladı sahibi bir babaydı ve çocukları da tıpkı kendisi gibi burada doğmuş ve büyüyordu. O gece öncesine kadar ülkesinin Rusya ile gergin bir havada olduğunun farkındaydı ancak aklında savaş çıkabileceğine dair herhangi bir korku yoktu. Ülkenin Rusya'ya en yakın bölgelerinden birinde yaşıyorlardı ve bir savaş çıkma ihtimalini akıllarına bile getirmiyorlardı. Ancak işler o gece hiç de bekledikleri gibi gitmedi. Ruslar, ülkelerine bir anda bomba yağdırmaya başladı, Kushnarov ailesi ise şok içinde gecenin yarısında hazırlıksız yakalandıkları bu kâbus karşısında ne yapmaları gerektiği sorusuyla baş başa kaldı.

Haberin Devamı

YAPTIKLARI SEÇİM DOĞRUYDU

Füzelerin Ruslar tarafından ülkelerine yağdırıldığını haberlerden okuyup öğrenen Roman Kushnarov, o dehşet dolu anları şöyle anlattı: "Bombalar üzerimize yağıyordu sanki. Çok yakınımıza düşüyordu füzeler. Korkunç sesleri duyar duymaz camdan dışarı bıraktım. Ufukta alev toplarını gördüm. Gördüklerim Harkov'a ateşlenen ilk Rus füzeleriydi." Kushnarov, bir yandan panik içindeki eşi ve çocuklarını sakinleştirmeye çalışıyor, diğer yandan füzelerin bölgedeki en yakın havaalanına da zarar vermiş olabileceğini düşünerek en güvenli yolun karayolu olduğunu düşündü.

Verdiği karar doğruydu çünkü Rusların saldırısında Chuhuiv'deki havalimanı ağır şekilde hasar görmüştü. 30 dakika içinde toparlanıp arabaya atladı Kushnarov ailesi. Hedef Ukrayna'nın batısıydı. Rusya'ya olabildiğince uzak olmaları gerektiğini düşünerek hiçbir akrabalarının olmadığı Ukrayna'nın batı şehirlerinden birine doğru yola çıktılar.

Askere çağrılmayan Ukraynalı adam anlattı Ordu bu şartı koydu

'ŞU ANDA UKRAYNA'DAKİ HERKES AYNI ŞEYİ DÜŞÜNÜYOR'

Beş aylık süreç içinde umutlarını bir kez olsun kaybetmediklerini söylüyor Roman Kushnarov. Kolay bir süreçten geçmediklerini ancak başta ailesi olmak üzere Ukraynalıların bu süreçte büyük bir dayanışma sergilediğini vurguladı.

"Ukrayna'nın yüzde 20'si işgal altında ama herkesin ordumuza güveni tam. Daha da önemlisi bu işgal ile birlikte Ukraynalılar hiç olmadıkları kadar dayanışma içinde artık. Herkes herkese yardımcı oluyor, kimse kimseyi muhtaç bir durumda bırakmıyor" diyen Kushnarov, ailesinin tamamının Ukrayna'da yaşadığını söyleyerek, "Eşim ve çocuklarım da 24 Şubat'tan beri yurt dışına gitmeyi hiç düşünmedi. Birbirimizi hiç terk etmedik" diye konuştu.

Ülkesinin Rusya'ya karşı bir zaferle ayrılacağına emin olduğunu belirten Kushnarov, "Bunu sadece ben değil, tüm Ukraynalılar düşünüyor. Hepimiz aynı fikirdeyiz. Zafer kazanacağız ve hiç olmadığı kadar güçlü olacağız" dedi.

Haberin Devamı

'ZELENSKIY'E DAHA ÖNCE OY VERMEYENLER BİLE ONU DESTEKLİYOR'

Rusya'da herhangi bir akrabasının olmadığını söyleyen Kushnarov, Rusya ve Rus destekçilerine çok kızgın olduklarını söyledi. Seçim zamanında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e oy vermediğini söyleyen Kushnarov, "Ona daha önce oy vermemiş olmamın artık hiçbir önemi yok. Savaş zamanındayız. Ruslara karşı mücadele eden herkes gibi o da bir kahraman ve hepimiz gibi Ukraynalı. Sadece aptal biri Rusların saldırısının Zelenskiy yüzünden çıktığına inanır. Ruslar, Ukrayna'yı 2014 yılında da işgal etmişti ve o dönemde Zelenskiy politikaya atılmamıştı bile" diye konuştu.

Kushnarov, Zelenskiy'nin şu anda Ukraynalıların tam desteğini aldığını ve kendisi gibi daha önce ona oy vermiş olsun ya da olmasın herkesin Zelenskiy'nin yanında olduğunun altını çizdi.

Askere çağrılmayan Ukraynalı adam anlattı Ordu bu şartı koydu

Hayatındaki son beş ayın kendisi için unutulmaz bir tecrübe olduğunu vurgulayan Roman Kushnarov, "Temmuz ayının sonuna gelmemize rağmen hâlâ 24 Şubat'ta gibiyiz. Zaman sanki durdu bizim için 24 Şubat'ta. Şaşkınlığım ve üzüntüm her gün devam ediyor. Ancak Ukrayna'nın zaferle bu süreci tamamlayacağına eminim. Bizim yanımızda olan sizin gibi uluslararası basın mensuplarını hiçbir zaman unutmayacağız. Eğer yaşadığımız bu kâbusun sizin de başınıza gelmemesini istiyorsanız lütfen yanımızda olun ve bizi desteklemeye devam edin. Ukraynalılar kendilerine yapılan hiçbir yardımı unutmaz" dedi.

Haberin Devamı

Ukraynalı erkeklerin orduya çağrılma sistemine de değinen Kushnarov, Ukrayna'da yaz sonuna kadar seferberlik durumunun devam edeceğini ancak her erkeğin orduya aynı anda katılmadığını söyledi. "Şu anda askerlik zorunlu ama etap etap yapılıyor" diyen Kushnarov, daha önce askerlik geçmişi olan ya da askeri eğitimi olanların ilk etapta orduya çağrıldığını, kendisi gibi herhangi bir askeri geçmişi ya da askeri eğitimi olmayan Ukraynalı erkeklerin ise henüz orduya katılmadığını söyledi. Kushnarov, "Henüz orduya çağrılmadım ama yaz sonuna kadar her an çağrılabilirim. Orduya katıldığımda da ülkem için elimden gelenin en iyisini yapacağım ve bu zaferin kazanılmasında bir pay sahibi olacak olmanın gururunu yaşayacağım" diye konuştu.

Yazarlar