Dünya Aşkını değil mirası seçmiş

Aşkını değil mirası seçmiş

15.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiliz Prenses Margaret’in kraliyetin ‘unvanını kaybetme’ tehdidi nedeniyle Yüzbaşı Peter Townsend ile evlenmediği iddiası çöktü. Yeni yayımlanan mektuplara göre, Margaret kraliyet mirasını kaybetmemek için ilk eşinden boşanan Townsend ile evlenmemiş!

Aşkını değil mirası seçmiş

İngiltere Kraliyet Ailesi’nde daha önce evlilik yapmış ABD’li Wallis Simpson’a aşkı uğruna tahttan çekilen Kral 8. Edward’dan sonra en sansasyonel olaylardan biri olarak kayda geçen Kraliçe 2’nci Elizabeth’in kardeşi Prenses Margaret’in Yüzbaşı Peter Townsend ile ilişkisiyle ilgili mektuplar ortaya çıktı. ‘Crown’ (Taç) dizisine de konu olan ilişkide yıllardır kraliçenin, Townsend’in ilk eşinden boşanmış olması nedeniyle kız kardeşiyle evlenmesini engellediği iddia edilmişti. Ancak gizliliği kaldırılan hükümet belgelerinin bir parçası olan Prenses Margaret’in dönemin Başbakanı Anthony Eden’e yazdığı mektuplar, bu iddianın doğru olmadığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

‘Sevseydi evlenirdi’

İngiliz Kanal 4’te gelecek Pazar yayımlanacak ‘Kraliçe Elizabeth: Aşk, Onur ve Taç’ adlı belgeselde yer alan mektuplarda, Margaret’in nişanlısı Townsend ile evlenmemeye karar verdiğini yazdığı görüldü. Eden’in ise bir mektubunda kraliçenin kardeşinin mutluluğunu engellemek istemediğini belirtmesi dikkat çekti. Mektupların yıllardır konuşulan ilişkiye yepyeni bir ışık tuttuğunu belirten kraliyet yazarı Penny Junor, “Prensesin evlilik konusunda hükümet, İngiltere Kilisesi ve ablası tarafından engellendiğine inanmıştık. Ama bu mektuplar aslında Townsend’i yeterince sevmediğini gösteriyor” dedi.

Yüzbaşıyı terk etti

Belgelere göre, Prenses Margaret 25 yaşına geldiğinde, Yüzbaşı Peter Townsend ile evlenebilmek için ablası olan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth yerine hükümetten izin almak zorunda kaldı. Yüzbaşı Peter Townsend’ın daha önce başından bir evlilik geçmiş olması, kraliyet kurallarına göre izin alınmasını gerektiriyordu. Bu kapsamda Margaret, Townsend ile evlenebilmek için dönemin İngiltere Başbakanı Anthony Eden ile bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, Margaret, prenses unvanını ve kraliyet ödeneğini koruyacaktı ancak veraset sırasındaki konumunu kaybedecekti. Ancak bu anlaşmaya rağmen Margaret, ‘kendi rızasıyla’ Townsend ile evlenmekten vazgeçti. Bu da şimdi “Aşkını değil, mirası tercih etmiş” yorumlarına neden oldu. Prenses Margaret 2002’de
72 yaşındayken, Peter Townsend ise 1995’te 81 yaşındayken öldü. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ise şu an 94 yaşında.

 

 

Yazarlar