Dünya Aşktan şiddete dönüşen itibar davası

Aşktan şiddete dönüşen itibar davası

06.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Her gün milyonlarca kişinin izlediği Johnny Depp ile eski eşi Amber Heard arasındaki iftira davası adeta medya sirkine dönüşmüş durumda. Çılgın sahnelerin yaşandığı duruşmada şimdiye kadar Depp ve tanıkları dinlenmişti, dün de Heard söz aldı ve Depp’in kendisine defalarca vurduğunu iddia etti.

Aşktan şiddete dönüşen itibar davası

Pelin Aykın - Hollywood yıldızı Johnny Depp’in 2017’de boşandığı aktris eşi Amber Heard’e açtığı 50 milyon dolarlık “iftira” davası 4’üncü haftasını geride bıraktı. Milyonlarca kişinin canlı izlediği, yüzlercesinin de duruşma salonundan koltuk kapmak için güneş doğmadan geldiği ABD’nin Virginia’daki Fairfax County Adliye Sarayı’nda haftanın 4 günü çılgın sahneler yaşanıyor. Dava sürerken gün boyunca, adliye dışında çoğunluğu Deep hayran kişiler, döviz açıyor, Karayip Korsanları kostümleri giyiyor. Davayla ilgili tanıklıklar üzerinden kamuoyu araştırması bile yapılıyor. Davada yasal mücadele tarafların ortaya attığı iddialar nedeniyle ilginç bir hal aldı. Instagram, Twettar, TikTok gibi sosyal platformlarda davayla ilgili sayısız yorumlar
yapıldı. Milliyet, milyonlarca kişinin “film gibi” izlediği davayla ilgili son gelişmeleri ve bilinenleri derledi.

Haberin Devamı

‘Karalama kampanyası’

Heard, 2018’de Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede kendisini “Ev içi şiddet kurbanlarını temsil eden bir toplumsal figür” olarak tanımlayarak ismini geçirmese de aktörün kendisine şiddet uyguladığını ima etmişti. Depp de bu ifadenin itibarını zedelediğini öne sürerek söz konusu davayı açmıştı. Makalenin ardından eşini döven biri olarak görülmesi nedeniyle Hollywood’ta “Karayip Korsanları” gibi önemli film projelerinden çıkarıldığını ve neredeyse her şeyini kaybettiğini belirten Depp, Heard’ün kendisine iftira attığını söylemişti. Depp’in girişiminin bir “karalama kampanyası” olduğunu ifade eden Heard ise asıl mağdurun kendisi olduğu iddiasıyla karşı dava açarak 100 milyon dolar tazminat talep etmişti. Washington Post gazetesinin iki bürosunun yer aldığı Virginia Eyaleti’nde 11 Nisan’da başlayan duruşmalarda boy gösteren eski çift, her ne kadar itibarlarını “kurtarmak” için mahkeme salonuna gelse de tanık ifadelerinin ve tarafların sunduğu kanıtların kamuoyuna yansımasıyla dava dünyanın en ilginç magazinsel olayına dönüştü. Nitekim, davada müstehcen telefon mesajları ile ses kayıtları, Depp’in kopmuş parmak ucu ile yataklarındaki insan dışkısı gibi iddia konuları, kavgalarını yansıtan görüntüler de dahil olmak üzere çiftin 2 yıllık çalkantılı evliliğine dair bir dizi ayrıntı kanıt olarak sunuldu. 2011 yapımı “Tutku Günlükleri” filminde tanışmaları sonrası tutkulu bir birliktelik yaşadıklarını ve birbirlerine “aşık” olduklarını açıklayan çiftin yıllar sonra birbirlerine yönelttiği ortak suçlamaysa şiddetti. Altı hafta sürmesi beklenen davada 3 hafta boyunca Depp’in ve diğer bazı tanıkların ifadeleri dinlenirken, Heard ile ekibiyse 4’üncü haftada kanıtlarını sunmaya başladı. Heard dün Depp ile Heard’ün evliliklerinden daha uzun süren yasal savaşlarında dile getirilen iddialar bazen herkesi şok etti bazense absürtlükleri nedeniyle mahkeme salonundakilerini kahkaya boğdu. Duruşmada dün Heard’ün tanık olarak dinlenmesine geçildi.

Haberin Devamı

Aşktan şiddete dönüşen itibar davası

İşte Heard’ün iddiaları...

Haberin Devamı

‘Düzenli şiddet uyguladı’

- Heard, Depp’in fiziksel şiddet uygulamasının yanı sıra bir likör şişesiyle kendisine cinsel istismarda bulunduğunu iddia etti. Depp ise bunun “hayali” olduğunu söyledi.

- Heard’ün avukatları Depp’in ilaç, uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla öfke sorunu olduğunu dile getirdi ve buna kanıt olarak aktörün dolaplara vurduğu bir görüntüyü veya uyuşturucu ile alkolün etkisiyle uyuya kaldığı anların, kokainlerin fotoğrafını sundu. Depp, ilaç, alkol ve uyuşturucu kullandığını kabul etti, bunun sadece kendisine zarar verdiğini ve hiçbir zaman kadınlara şiddet uygulamadığını savundu.

- Heard’ün mahkemeye sunduğu şiddete maruz kaldığını gösteren bir diğer kanıtsa yüzünün ve vücudunun yaralı fotoğraflarıydı.

- Heard, Depp’in eski sevgilisi Winona Ryder’a ithafen “Wino Forever” (Wino sonsuza dek) yazan dövmesiyle ilgili soru sorduğunda şiddet uyguladığını, bunun da şiddetin başlangıcı olduğunu belirtti.

- Heard, Depp’in 2012’de kendisini sadakatsizlikle suçlamaya başladığını ve fiziksel şiddetin daha düzenli hale geldiğini iddia etti.

Haberin Devamı

- Heard “Beni saçımdan ya da kolumdan tutardı. Tokatla başlardı arka arkaya birkaç kez tekrarlanan tokatlarla devam ederdi. Sonunda ellerini üzerimden itmeye çalışırdım" dedi.

- Mahkemeye kanıt olarak Depp’in arkadaşı Paul Bettany’e gönderdiği ve Heard’ü boğmaktan ve yakmaktan bahsettiği bir telefon mesajı sunuldu. Bir başka kanıtta Depp’in arkadaşı Isaac Baruch’a gönderdiği bir telefon mesajında Heard’ün cesedinin bir otomobilde çürümesini dilediğini yazdığı ortaya çıktı. Heard, 2015’te Avustralya’daki evlerindeki kavga sırasında Depp’in tuvaletini yaptığını iddia etti.

Aşktan şiddete dönüşen itibar davası

‘Evliliğimiz, hakaret geçit töreni gibiydi’

Hollywood yıldızı Johnny Depp’in 2017’de boşandığı aktris eşi Amber Heard ile ilişkileri boyunca fazla kavga etmemek ve Heard’ün sözlü ve fiziksel şiddetinden kaçmak için tuvalete saklandığını iddia etti.

Aile içi şiddetin asıl mağduru kendisi olduğunu savunan Depp, kendisine fiziksel şiddet uygulayan Heard’ün içki şişesi fırlatmasının ardından parmağının ucunun koptuğunu söyledi. Depp daha sonra olayın parmağını kendi kestiği şeklinde bilinçli bir şekilde aktarıldığını belirterek “Yalan söyledim çünkü Heard’ün bana bir şişe fırlattığı ve parmağımın koptuğunu açıklamak istemedim. Başı derde girsin istemedim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mahkemede dinlenen ses kayıtlarından birinde, Heard’ün “Sana yumruk atmadım, sana sadece vurdum. Herkese şiddet mağduru olduğunu söyle bakalım sana kaç kişi inanacak” dediği duyuldu.

İddiaya göre, Depp, bazı eşyalarını almak için Heard yokken eve dönmek istedi ancak koruması tarafından yatağın kendi yattığı tarafında dışkı olduğu söylendi. Heard, iddiayı yalanladı, dışkının köpeklerine ait olduğunu savundu.

Annesinden çocukken sözlü ve fiziksel şiddet gördüğünü söyleyen Depp, Heard ile ilişkisini annesiyle olan ilişkisine benzetti. Moda devi Dior ile olan kampanyası hakkında aktrisin kendisine “Şişman ve yaşlı olduğunu, bir tarzının bulunmadığını” söylediğini aktaran Depp, Heard ile evliliğini “sonsuz bir hakaret geçit töreni” olarak nitelendirdi.

Aşktan şiddete dönüşen itibar davası

Tanıklar ne dedi?

Eski çiftin bir dönem menajeri olan Christian Carino, Heard’ün Depp ile barışmaya çalışırken Tesla’nın CEO’su Elon Musk ile ilişki yaşadığını söyledi. Carino, Musk ile ayrıldıktan sonra üzgün ola Heard’e “Sadece boşluğu doldurduğunu binlerce kez söyledin” dediğini aktardı.

Heard ve Depp’in eski evlilik danışmanı olan Dr. Laurel Anderson, seansların ışığında evliyken Heard ve Depp’in karşılıklı olarak birbirlerini taciz ve istismar ettiğini söyledi.

Depp’in İngiltere ve Avustralya’daki evlerini yöneten Ben King, 2015’te Heard’le kavga ettikten sonra aktörün parmağının ucunu mutfakta bulduğunu anlattı.

Depp’in hukuk ekibinin tuttuğu psikolog Dr. Shannon Curry, Heard’ün “Borderline kişilik bozukluğu” ve “histrionik kişilik bozukluğuna” sahip olduğunu söyledi.

Heard’ün 2016’da aile içi şiddet ihbarında bulunması üzerine çiftin Los Angeles’taki evlerine giden polis memurları, aile içi şiddet kanıtı bulamadıklarını söyledi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) baş işletme görevlisi ve genel danışmanı Terence Dougherty, Heard’ün 2017’de boşandıklarında Depp’ten tazminat olarak aldığı 7 milyon doların yarısını bağışlama sözünü tutmadığını, sadece 3.5 milyon doların yarısını verdiğini açıkladı.

Heard’ün ifade veren ilk tanığı aile içi şiddet konusunda uzman klinik ve adli psikolog Dr. Dawn Hughes oldu. Depp’in “Takıntılı bir şekilde kıskanç” olduğunu iddia eden Hughes, aktörün alkol ve uyuşturucunun etkisindeyken Heard’ü cinsel ilişkiye zorladığını, şiddet uyguladığını söyledi. Psikolog, Heard’ün Depp’in istismarı nedeniyle panik ataklar geçirdiğini ve 11 kilo verdiğini söyledi.

Absürt anlar

Video konferans aracılılığıyla duruşmaya katılan Depp’in eski koruması Malcolm Connolly, eski çift arasında 2015’te Avustralya’daki evlerinde gerçekleşen kavga ile ilgili konuştu. Heard, tartışma sırasında Depp’in penisini çıkararak tuvaletini yaptığını iddia etmişti. Connolly’nin ise “Eğer Bay Depp’in penisini görsem hatırlardım” demesi duruşmada kahkahaya sebep oldu. Depp de kahkahaya boğulanlar arasındaydı.

Heard ile Depp’in Los Angeles’taki lüks dairelerinin bulunduğu bina kompleksinde kapıcı olan Alejandro Romero’nun video konferans yöntemiyle duruşmaya bağlandı. Otomobil kullananan ve elektronik sigara içen Romero’nun rahat tavırları sosyal medyanın gündemine oturdu. Yargıç Penney Azcarate otomobil kullanırken ifade vermenin ilk olduğunu söylerken Romero “Aile içi şiddet konusunda kimseye karşı tanıklık etmeyi kabul etmiyorum çünkü orada değildim. Bu davayla uğraşmak istemiyorum, herkesin sorunları var” dedi. 

Depp’in yargıcın yatağındaki dışkının insana ait olduğunu nasıl anladığını sorduğunda “Köpeklerimiz sadece 2 kilo ağırlığında” cevabını vermesi mahkeme salonundakileri güldürdü. Depp, başrolünde yer aldığı “Karayip Korsanları” serisindeki filmleri izlemediğini itiraf etti.

Naklen yayınlanıyor

Davanın görüldüğü Virginia Eyaleti’nin Fairfax şehrinde hakim iki kameranın salona girmesine izin verdi. Üç yayın kuruluşu da davayı anlık olarak YouTube üzerinden canlı yayınlıyor. The Law & Crime Network (Hukuk ve Suç Ağı), davanın ilk başladığından bu yana 330 milyon izleyiciye ulaştıklarını bildirdi. Hangi tarafın haklı olduğuna dair kamuoyu araştırmaları yapılırken, bir Starbucks dükkânında baristaların “Johnny Depp” ve “Amber Heard” etiketli bahşiş kavanozları bile koydu. Duruşma öncesi mahkeme girişinde Depp ile Heard hayranları destek için beklerken, davayla ilgili espirilerin veya destekleyici mesajların yer aldığı şapka veya tişörtlerin satışı da eleştiri konusu oldu.