Dünya 'Atatürk müthiş bir insan'

'Atatürk müthiş bir insan'

21.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin, yıllık geleneksel basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı. Türkiye’nin NATO üyesi olmasına karşın bağımsız bir dış politika izlediğini söyleyen Putin, bir soru üzerine, “Atatürk müthiş bir insan ve Rusya’nın iyi bir dostu” dedi

Atatürk müthiş bir insan

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yıllık geleneksel ‘Büyük basın toplantısı’nı gerçekleştirdi. 2001 yılından beri çok sayıda gazetecinin katılımında gerçekleşen toplantıda Putin uluslararası meselelere geniş biçimde değindi. Rusya liderinin değindiği önemli konulardan biri Suriye oldu. Rus haber ajansı Sputnik’in aktardığına göre Putin, Suriye’nin yeni anayasasını yazacak komisyona ilişkin şunları söyledi: “Anayasa komisyonu kurulması için yapılan çalışmaların son aşamalarına geldiğimize inanmak istiyorum. Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya olarak İstanbul’da buluştuğumuzda anayasa komisyonunun kurulması için yapabileceğimiz her şeyi yapmak konusunda anlaştık. Rusya bunun gerçekleşmesi için kendi payına düşeni yaptı. (Komisyonda yer alacak kişilerin) listesi üzerinde (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad ile tamamen uzlaşmış durumdayız. Listede yer alan herkes konusunda hoşnut olmasa da Esad yine de bu listeyi kabul etti. İran ve Türkiye de kabul ettiklerini söyledi”. Putin ayrıca anayasa komisyonunun kurulmasının gecikmesine BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın tutumunun sebep olduğunu da ekledi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın rolü çok büyük

Putin, Türkiye ile ilişkilere de ayrıca bir parantez açtı. Putin, “Türkiye NATO üyesi olmasına karşın, gördüğümüz kadarıyla bir yandan ittifakın üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getiriyor, diğer yandan da bağımsız bir dış politika izliyor. Buna çok değer veriyoruz. Zira bu, ilişkilerimizde öngörülebilirlik ve istikrar için gereken koşulları yaratıyor. Bu açıdan Türkiye’nin mevcut cumhurbaşkanının (Recep Tayyip Erdoğan) rolü elbette çok büyük. Sayın Erdoğan’ın liderliği altında bu eğilimin devam edeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya lideri Putin, Atatürk hakkında yöneltilen bir soru karşısında, “Mustafa Kemal Atatürk Türk ulusu için çok sayıda iyi şeyler yapan müthiş bir insan ve Rusya’nın iyi bir dostu. Bu bizim için çok değerli” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Dört saate yakın süren toplantıda Putin, Ukrayna ile gerilen ilişkilere de değindi. Kiev yönetiminin Rusya ve Ukrayna halklarını birbirinden uzaklaştırdığını söyleyen Putin, bunun karşılığında Kiev’in yaptığı her şeyin mübah görülüp bağışlandığını ve Kiev’e ödeme yapıldığını öne sürdü. Putin ayrıca Azak Denizi’ndeki tansiyonu azaltmak istediğini söyledi. Rus lider, ABD’yle ilişkiler hakkındaysa “Trump’la görüşüp görüşmeyeceğimizi bilmiyorum. Kuzey Kore ile Afganistan’ı ve Rusya-ABD ilişkilerini konuşmamız gerekiyor. ABD ile ticaret hacmimiz, sıfır, giderek azalıyor. Ama Trump, ekonomiden yana olduğunu söylüyor. ABD Kongresi’nde hakimiyet el değiştiriyor. Trump’a yeni saldırılar düzenlenecek. Rusya ile ilişkileri ileri taşıyıp taşıyamayacağı bir soru işareti. Ancak her şeye rağmen ikili ilişkileri düzeltmek gerekiyor, biz buna hazırız” ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal muhabirinin, ‘Batı, Rusya’yı tehdit olarak görüyor. Gerçekten de dünyayı yönetmek istiyor musunuz?’ sorusuna önce esprili bir dille, “Tabii ki de” yanıtını veren Putin, “Dünyayı yönetmeye gelirsek, bunu yapmaya çalışanların nerede olduğunu biliyoruz. Bunu yapmaya çalışanlar Moskova’da değil” dedi. Putin’e 2018’in en önemli olayları olarak neleri gördüğü de soruldu. İki önemli olay olduğunu belirten Putin, “Birincisi, seçimler. Tüm ülke için önemli bir gelişmeydi. Dünya Kupası da önemliydi” dedi.