Dünya Ateşkes tartışması

Ateşkes tartışması

15.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dağlık Karabağ’da Salı günü başlayan kanlı çatışmalar her ne kadar şiddetini kaybetmiş gibi görünse de devam ediyor. Her iki taraf da, ateşkes ihlalinden diğerini suçluyor. Ölü sayısı ise 155’e yükseldi...

Ateşkes tartışması

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeniden patlak veren kanlı çatışmalar, ateşkese rağmen devam ediyor. Ateşkesin bozulması konusunda taraflar karşılıklı suçlamalar getirirken, Ermenistan’ın 105 askerini kaybettiğini açıklamasıyla ölü sayısı 155’e yükseldi.

Haberin Devamı

Salı sabaha karşı yaşanan kanlı çatışmalar, her ne kadar önceki gün Rusya arabuluculuğundaki ateşkesle bir süreliğine dururken, dün “ateşkes ihlallerine” ilişkin açıklamalar geldi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerinin Laçin ve Kelbecer bölgesindeki Azerbaycan ordusu askerlerine farklı kalibredeki silahlarla ateş açtığını duyurdu. Açıklamada, Ermenistan’ın ateşkesi ihlal etmeyi sürdürdüğü, 13-14 Eylül gecesi ve dün sabah saatlerinde ateş açtığı, Azerbaycan askeri birimlerinin gerekli müdahale önlemlerini aldığı kaydedildi.

Buna karşılık Ermenistan Savunma Bakanlığı da, Dağlık Karabağ’da yeniden başlayan çatışmaların önce gece boyunca sürdüğünü duyurdu. Azerbaycan’ın hava saldırıları da düzenlediği öne sürülen açıklamada, topçu, havan ve büyük kalibreli silahlarla operasyonlarına devam ettiği savunuldu.

Haberin Devamı

Moskova farkında!

Ermenistan, Azerbaycan’ın egemen topraklarına karşı hem askeri hem de sivil altyapıları hedef alan saldırgan eylemlerini sürdürdüğü iddia edilirken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sivillerin ve sivil altyapının hedef alındığı iddialarının asılsız olduğu vurgulandı.

Öte yandan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bölgede gerilimin devam ettiğini belirtti. Peskov, General Stanislav Zas liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden bir heyetin bölgeyi ziyaret etmesi için karar alındığını kaydederek, heyetin üye ülke liderlerine birer rapor sunacağını da söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) bölümü direktörlerinden Denis Gonçar da, “Amacımız sınır bölgesinde istikrar ve güvenlik seviyesinin artmasına katkıda bulunmak... Açıkçası iki ülke arasındaki uzlaşma yolunun henüz başındayız. Sürdürülebilir sonuçlara ulaşmak her iki taraf için de zaman ve önemli çaba gerektirecektir” ifadelerini kullandı.

Paşinyan karşıtları sokağa indi

Azerbaycan ordusuyla yaşanan çatışmalarda çok fazla kayıp verilmesi üzerine Ermenistan’da protestocular Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya davet etti. Başkent Erivan’da sokaklara inen binlerce gösterici, “Hain Nikol” sloganları atarak yürüyüş yaptı. Göstericilerin yöneldiği parlamento binası önünde ise polis güvenlik önlemleri aldı. Parlamento binası önünde gergin bekleyiş devam ederken, protestolara muhalefet partileri de destek verdi.