Dünya Ateşkeste anlaşma tamam

Ateşkeste anlaşma tamam

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya, Suriye’de Esad ile muhalifler arasında imzalanan ateşkes anlaşmasını doğruladı. Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve Suriye tarafından da ateşkesin dün gece geceyarısı itibariyle başlatıldığı yönünde açıklama geldi

Ateşkeste anlaşma tamam

Önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’de ateşkes konusunda Rusya ile mutabakat sağlandığına ilişkin açıklamaları sonrasında, dün de beklenen açıklama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Putin, Beşar Esad yönetimi ve muhalefet arasında ateşkes imzalandığını duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı, muhalifler ve Şam yönetimi arasında, Suriye’deki ateşkes, ateşkes rejiminin kontrolü ve ülkedeki çözüm için barış sürecinin başlatılması konularında üç anlaşma imzalandığını ifade ederken, imzalanan anlaşmanın Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak çabaları sonucunda ortaya çıktığını kaydetti. Putin, bununla birlikte yapılan anlaşmaların “kırılgan” olduğunun da altını çizdi.

‘Asker çekiyoruz’

Putin, Suriye’deki Rus askeri varlığının azaltılması talimatı verdiğini de belirtirken, Suriye’de uluslararası terörizmle savaşın süreceğini ve Esad’a destek verileceğini sözlerine ekledi. Putin, Esad ve muhaliflerin Astana’da yapılacak görüşmelere katılacağını da belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, Suriye’deki askeri varlığın ne ölçüde azaltılacağına yönelik bir ipucu vermezken, Tartus ve Hmeymim’deki Rus askeri üslerinin geliştirilmesi konusundaki anlaşmalara bağlı kalınacağını ifade etti. 30 Eylül 2015 tarihinden itibaren Suriye’de hava saldırıları düzenleyen Rusya, mart ortasında bu ülkedeki varlığını azaltacağını açıklamış, sınırlı sayıda askeri dönmesine rağmen buradaki askeri faaliyetleri azalmamıştı.

Türkiye ve Rusya garantör

Türkiye ile Rusya’nın öncülüğünde, Suriye’de rejim güçleriyle muhalif gruplar arasında ateşkes konusunda mutabakat sağlandı. Gece yarısı başlayan ateşkes nedeniyle bütün gözler, sahadaki duruma çevrildi. Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde 30 Aralık saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varıldığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun çalışma yürütüldüğü hatırlatıldı. Bunun sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık’ta saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda mutabakata varıldığı bildirilen açıklamada, bu gelişmenin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Memnuniyetle karşılandı

Haberin Devamı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) terör örgütü kabul ettiği grupların, mutabakatın dışında olduğu vurgulanan açıklamada, düzenlemeye, Türkiye ve Rusya’nın garantör olarak destek verdiği vurgulandı. Düzenlemeyle tarafların, hava dahil silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt ettiğinin altının çizildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup bunun takibini de birlikte yapacaklardır. Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, birkaç gün önce Halep’ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından (bugün) itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır. Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye’de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BMGK kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde bir araya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir.”
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesine yer verdi.
ANKARA Milliyet

62 bin muhalif

Suriye’de Esad rejimi ordusu da, ülke genelindeki ateşkesi teyit etti. Rejim güçleri, “DAEŞ ve Nusra Cephesi ile onlara bağlı terör gruplarının ateşkes dışında tutulacağı” ifadesine yer verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, dün gece yarısından itibaren ateşkesin başlatılmasının planlandığını ifade etti. Şoygu, ateşkesin 62 bin muhalif askeri kapsayacağını belirtirken, ateşkesin takibi konusunda Ankara ile “kırmızı hat” kurulduğunu bildirdi. Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Ulusal Suriye Koalisyonu’ndan Ahmad Ramadan ise, ateşkesi desteklediklerini ancak,
saldırıya uğrarlarsa kendilerini savunacaklarını belirtti.