Dünya Avrupa’nın derdi tersine göç!

Avrupa’nın derdi tersine göç!

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından gerçekleştirilen ve İngiliz “The Guardian” tarafından yayımlanan araştırmada, Avrupalıların endişe duydukları konular saptandı. Araştırmanın sonuçları ise bir hayli ilginç...

Avrupa’nın derdi tersine göç

14 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde yapılan araştırmaya göre, özellikle Avrupa’nın güneyi ve doğusundaki ülkelerde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelen göçmenlerden çok, dışarıya verilen göçten endişe duyuluyor. İspanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Macaristan ve Romanya’da dışarıya göç vermekten endişelenenlerin sayısı, göç almaktan endişe duyanlardan daha fazla...

Haberin Devamı

Bu altılının ortak özelliğiyse, nüfüsu artmayan ya da azalan ülkeler olmaları. Özellikle AB’nin en yoksul ülkeleri arasında yer alan Romanya’da nüfus, işgücünün Batı Avrupa’ya gitmesinin etkisiyle son 10 yılda yüzde 10 azaldı. Öte yandan Avrupa’nın kuzey ve batısındaki ülkelerdeyse göçten endişe edenlerin sayısı, dışarıya verilen göçten endişelenenlerden çok daha fazla.
Bununla birlikte Avrupa’nın gündemine göç korkusunun damga vurmasına karşın, araştırmaya göre Avrupalıların göç kadar endişelendikleri pek çok konu var.

Bunlar yolsuzluk, milliyetçilik, terörizm, iklim değişikliği... Araştırmaya göre en büyük endişe kaynaklarından biri de İslami radikalizm. Ortalama her 5 Avrupalıdan biri bunu dert ediniyor, buna karşın sık sık terör saldırısına uğramış Belçika, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde bu oran Doğu Avrupa’ya kıyasla daha yüksek. İtalya, Yunanistan ve Romanya’da en büyük endişe kaynağı ekonomi. Macaristan, İtalya, Polonya, Romanya, İspanya, Yunanistan ve Slovakya’daysa katılımcıların yüzde 50’den fazlası yolsuzluğun büyük sorun olduğunu belirtti.