Dünya Avrupa'da bir günde 1 milyon vaka

Avrupa'da bir günde 1 milyon vaka

20.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Omicron varyantı etkisiyle Avrupa kıtasında vaka sayıları rekor seviyeye ulaştı. 24 saatte 1 milyon vakanın tespit edildiği kıtada, Fransa yarım milyon yeni vakayla rekor kırdı. DSÖ Direktörü Ghebreyesus, ‘Salgında sona yaklaştığımızı asla söyleyemeyiz’ dedi

Avrupada  bir günde 1 milyon vaka

Koronavirüsün hızlı bulaşan varyantı Omicron nedeniyle dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı inanılmaz hızla artmaya devam ediyor. Avrupa kıtasında bir günde tespit edilen vaka sayısı 1 milyona dayandı. Fransa yarım milyon yeni vaka tespitiyle rekor kırdı. Almanya, Bulgaristan, İtalya, Çek Cumhuriyeti'nde de salgından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Brezilya ve Meksika'da vaka rekoru kıran ülkeler arasında yerini aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgında sona yaklaşılmadığı uyarısı yaptı. Ancak ABD'de salgın yönetiminden sorumlu en yetkili isim olan Dr. Anthony Fauci, Omicron'un endemiye geçişi sağlamasını umduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yarım milyon yeni vaka

Fransa'da önceki gün günlük vaka sayısı yarım milyona dayandı, 464 bin 769 kişinin testi pozitif çıktı. Bu salgının başından bu yana herhangi bir ülkede kayıtlara geçen en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Ülkede Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı da yüzde 23.9'a yükseldi. Son 24 saatte 375 kişinin virüs nedeniyle öldüğü açıklandı. Almanya da salgının başından bu yana en yüksek yeni vaka sayısını raporladı ve günlük sayı ilk kez 100 binin üzerine çıktı. Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Omicron dalgasının henüz zirve yapmadığını ve sayıların şubat ortasına kadar artmasını beklediklerini açıkladı. İtalya da 228 bin 179 vaka açıkladı. Çek Cumhuriyeti 28 bin 469, Bulgaristan da 11 bin 181 yeni vaka ile salgının başından bu yana en yüksek sayıları raporladı. Romanya'da da son bir gündeki sayı önceki güne iki kattan fazla arttı, 16 bin 760 yeni vaka açıklandı.

Haberin Devamı

'Endemiye geçebilir'

Brezilya ve Meksika'dan da son günlerde rekor vaka haberleri gelirken, ABD'de salgın yönetiminden sorumlu en yetkili isim olan Dr. Anthony Fauci yeni bir varyantın ortaya çıkmaması halinde Omicron'un pandemiyi endemiye dönüştürebileceğini söyledi. Fauci, "Fakat bu sadece, öncekine kıyasla bağışıklık sisteminden kaçabilen yeni bir varyantın ortaya çıkmaması halinde gerçekleşebilir" dedi. Endemi, bir enfeksiyon etkeninin veya hastalığın belirli bir coğrafyada veya toplulukta sürekli görülmesi durumu.

DSÖ yine uyardı

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Ghebreyesus, Cenevre'de örgütün genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında geçen hafta dünya genelinde 18 milyon vaka görüldüğünü belirterek, aşı olmayanların hala risk altında olduğunu söyledi:

"Salgının bittiğini söylemekten çok uzaktayız. Genel olarak Omicron varyantında daha hafif belirtiler görülüyor. Ama bunun hafif bir hastalık olduğu yanılgısına düşmeyin. Omicron hastaneye yatırabiliyor ve ölümlere neden oluyor. Hafif vakalar bile sağlık hizmetleri üzerinde baskı yaratıyor.”