Dünya Avrupa’da ikinci dalga! 10 ülke kırmızıya boyandı

Avrupa’da ikinci dalga! 10 ülke kırmızıya boyandı

07.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni tip koronavirüs salgınında ikinci dalganın yaşandığı Avrupa’da salgın haritasında, İspanya, Çekya, İngiltere ve Fransa’nın aralarında bulunduğu 10 ülke, vaka artışı nedeniyle kırmızı renge büründü.

Avrupa’da ikinci dalga 10 ülke kırmızıya boyandı

 

Çin’den dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Dünya genelinde Kovid-19 hastalığından ölenlerin sayısı 1 milyonu aşarken, vaka sayısı 34.7 milyonu geçti. Avrupa’da ise tehlike çanları çalmaya devam ediyor. İkinci dalganın yaşandığı Avrupa ülkelerinde vaka sayısında yaşanan ciddi artış salgın haritasına da yansıdı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) hazırladığı koronavirüs haritasına İngiltere’nin de eklenmesiyle 10 Avrupa ülkesi kırmızı renge boyandı. ECDC’nin bir ülkeyi kırmızı renge dönüştürmesi için son iki haftada her 100 bin kişide 120 vaka sayı eşiğinin aşılmış olması gerekiyor. Merkezin yayımladığı 100 bin kişide 120 vaka eşiğinin aşıldığı kırmızı ülkeler sırasıyla şöyle:

Haberin Devamı

“İspanya, Çekya, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İzlanda, Macaristan, Danimarka, İngiltere.” Romanya (116 vaka), Avusturya (114 vaka), Slovakya (106 vaka) ve İrlanda (105 vaka) kırmızı ülke olmaya yakın Avrupa ülkeleri arasında yer aldı.

Eksik vaka soruşturması

Kırmızıya boyanan 10. ülke olan İngiltere’de 25 Eylül-2 Ekim arasında tespit edilen yaklaşık 16 bin korona vakasının “teknik sorun” nedeniyle bilgisayar sistemine girilmediğinin ortaya çıkması üzerine soruşturma başlatıldı. Sorunun çözülüp hafta sonundaki vakalara eklenmesinin ardından, İngiliz hükümeti bu durumun niçin daha önce tespit edilmediğini araştıracak. Geçen pazar yarım milyon vakaya ulaşan İngiltere’de salgının başından bu yana Kovid-19 nedeniyle 42 bini aşkın can kaybı yaşandı. Bölgesel önlemlerin alındığı İngiltere’nin Başbakanı Boris Johnson geçen hafta salgına karşı daha sıkı tedbirlerin uygulamaya sokulacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de müzisyenler salgın tedbirleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Londra’da toplanan müzisyenler yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için Parlamento Meydanı’nda enstrümanlarıyla protesto gösterisi yaptı.

Avrupa’da ikinci dalga 10 ülke kırmızıya boyandı

Kardeşler derste

Filipinlerin başkenti Manila’daki Tondo bölgesinde Shaina ve Yuki Ugal kardeşler de uzaktan eğitim alanlar arasında. İki kardeş birlikte, gecekondu evlerinde derslerini sadece bir tane olan akıllı telefon aracılığıyla takip edebiliyor.

ABD’de eşitsizliği ortaya çıkardı

New York merkezli yatırım bankası JP Morgan’ın CEO’su Jamie Dimon, katıldığı bir konferansta bu yıl yaşanan koronavirüs salgını gibi pek çok sarsıcı olayların ABD’nin eşitsizlik ve ırkçılıkla mücadeledeki başarısızlığını ortaya çıkardığını söyledi. Dimon, “Bu yıl Kovid-19 salgını ve siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi zaten bildiğimiz bir şeye dikkat çekiyor. Bu ülkede iç savaştan çok önce ırksal eşitsizlik yaşadı ve bunu düzeltmek için özellikle iyi bir iş çıkarmadık” dedi. Salgının ABD’de 150 yıldan uzun süredir var olan yapısal ırkçılık ve yoksulluk ile ilgili sorunları büyüttüğünü belirten Dİmon “Yoksul insanlar her krizde zenginlerden daha çok, herkesten daha fazla acı meyillidir. Bu, Kovid için de geçerli. Kovid, ülkemizi yönetme şeklimizdeki pek çok kusuru, ülkemizi yönetirken yaptığımız hataları ve bunun birçok insanı nasıl incittiğini vurguluyor” diye konuştu. Öte yandan, geçen haftanın ABD iş raporunda eylül ayında beyaz vatandaşların arasında işsizlik oranı yüzde 7 iken, Latinlerde yüzde 10.3 ve siyah ABD’lilerde ise yüzde 12.1 olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Avrupa’da ikinci dalga 10 ülke kırmızıya boyandı

Rihanna: Her şey tersine döndü

Kendi markası Savage x Fenty şovunun hazırlıklarına başlayan şarkıcı Rihanna, Vogue’e yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınıyla birlikte yaşanan “yeni normali” değerlendirdi. Bu dönemleri “Şu anda vahşi, keşfedilmemiş zamanlardayız” diye tanımlayan Rihanna, “Hepimiz bunu anlamaya çalışıyoruz. Çünkü her şey tersine döndü. Sadece ruhumu sessize alıp, Tanrı ve evrenin bana sunduklarını dinliyorum” dedi. Savage x Fenty Show’a dijital olarak hazırlanmak zorunda kalmasıyla ilgili de şunları dedi:

Haberin Devamı

‘Her şey sanal’

“Ellerimi fiziksel olarak her şeyin üzerinde tutmak istiyorum. Şimdi hepsi e-posta, resimler ve video ile gönderiliyor. Bu yüzden durum farklı. Yeni normal benim gibi bir kontrol manyağı için biraz can sıkıcı! Provalar ya da yaratıcı ekip, dansçılar ve modellerle yapılacak toplantılar olsun, her şeyin sanal olarak gerçekleşmesi gerekiyordu. Çok sayıda hareketli bölüm var ve her şeyden önce herkesin sağlıklı olduğundan emin olmak istedik. Küresel salgınla durum epey zor ancak bizler meydan okumaları seviyoruz!”

Avrupa’da ikinci dalga 10 ülke kırmızıya boyandı

İnsan derisinde 9 saat kalıyor

Japonya’da yapılan yeni bir çalışma, yeni tip koronavirüsün insan derisinde 9 saate kadar kalabileceğini ortaya koydu. Kyoto Prefectural Üniversitesi, Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, koronavirüsün ciltteki hayatta kalma sinfluenza A virüsüne kıyasla 4 kattan daha fazla olduğu test edildi. Halk arasında grip olarak bilinen influenza A virüsü deride 2 saat kalıyorken koronavirüste bu sürenin 9 saate kadar çıktığı belirlendi. Her iki virüsün de yüzde 80 alkol içeren el dezenfektanı ile 15 saniye içinde tamamen etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Bulguların koronavirüsünün yayılmasının önlenmesi için el hijyeninin önemini bir kez daha ortaya çıkardığına işaret edilen araştırmada, “Bu nedenle, bu çalışma, pandeminin ikinci veya üçüncü dalgalarının ortaya çıkmasını önlemek için daha iyi kontrol stratejilerinin geliştirilmesine dikkat çekiyor” dendi.

Haberin Devamı

Bilim insanları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin virüsten korunmak için yüzde 60 ila yüzde 95 alkol içeren el losyonlarının kullanılmasını veya ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla iyice yıkanmasını önerdiğini hatırlattı.

Amerika DSÖ’ye desteği sürdürecek

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) 6 Temmuz 2021’de çekileceğini açıklayan ABD, DSÖ reformlarını desteklemeye devam edeceğini duyurdu.

ABD Sağlık Bakan Yardımcısı Brett Giroir, bu duyuruyu Cenevre’deki DSÖ Yönetim Kurulu’nun özel oturumunda yaptı.

Giroir, “Uzun süredir devam eden politikamızla tutarlı olarak ABD, DSÖ dahil tüm uluslararası kuruluşların şeffaflığı ve hesap verebilirliğini güçlendiren reformları teşvik etmeye devam edecektir” dedi.

Kapalı alanda mesafe 2 m olmalı

ABD Hastalık Önleme Merkezleri’nden (CDC) Kovid-19’un kapalı mekânlarda 2 metreden uzaktaki kişilere de sınırlı şekilde hava yoluyla bulaşabildiği uyarısı yapıldı. Güncellediği salgın kılavuzunde “Şarkı söyleme veya spor yapma gibi ağır nefes alma gerektiren aktivitelerin yapıldığı havalandırması zayıf kapalı alanlar virüs taşıyan parçacıkların havada birikmesine katkıda bulunabilir” dendi. CDC, 18 Eylül’de yayımladığı güncellemede, virüsün hava yoluyla bulaşmasının virüsün yayılmasında ana etken olduğu yönündeki açıklamasını “yanlışlıkla paylaşıldı” diyerek geri çekmişti.

3 kişiden 1’i...

Fransa’da da dünden itibaren salgın seviyesi başkent Paris ve çevresinde en yüksek seviyeye çekildi. Yeni tedbirlerle birlikte üniversitelerde eğitime öğrencilerin 14 gün boyunca yarısının katılması, bar ve kafelerin kapanması ve restoranlarda saat 22.00’den itibaren içki satışının yasaklanması bulunuyor. Vaka sayısının her geçen gün arttığı başkent Paris’te yoğun bakıma alınan her 3 kişiden 1’inin Kovid-19 taşıdığı belirtiliyor. Salgının başından bu yana Fransa’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 299’a, toplam vaka sayısı ise 624 bin 274’e yükseldi.