Dünya Avrupa'da yine kaos var

Avrupa'da yine kaos var

24.05.2011 - 11:34 | Son Güncellenme:

İzlanda’da Grimsvötn Yanardağı’nın faaliyete geçmesi nedeniyle Avrupa'da yine kaos yaşanıyor. Benzer bir durum geçen yıl da yaşanmış, İzlanda’da buzul altındaki Eyyafyallayökül volkanının 2010 yılında patlaması nedeniyle kül bulutlarının Avrupa’ya yayılması sonucu, küllerin uçak motorlarında arıza yaparak düşmelerine yol açabileceği gerekçesiyle kıtadaki havalimanları 5 gün kapalı kalmış, yaklaşık 10 milyon yolcu mağdur olmuştu.

Avrupada yine kaos var

Avrupa hava güvenlik organizasyonu Eurocontrol, İzlanda'dan kaynaklanan volkanik kül bulutu nedeniyle 252 uçuşun iptal edildiğini açıkladı. Londra-İskoçya arasındaki uçak seferlerinin askıya alınmasına neden olan kül bulutlarının bugün öğlen saatlerinde Londra Heathrow Havalimanı üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Eurocontrol'den yapılan açıklamada, kül bulutunun ne kadar yoğunlukta olduğunun henüz belirlenmediği ve uçuşa izin verip vermeyeceğinin şimdilik bilinmediği kaydedildi.

Haberin Devamı

İNGİLİZ BAKAN : “KAOS İLE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ”

İngiltere Ulaştırma Bakanı Philip Hammond BBC'ye yaptığı açıklamada, "İzlanda kaynaklı volkanik kül bulutlarının oluşturduğu kaos ile yaşamaya alışmamız gerekiyor." dedi. İngiliz havayolları British Airways, bugün saat 14:00'e kadar İskoçya'ya olan tüm uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu. Havayolu şirketleri müşterilerinin mağdur olmaması için sürekli bilgi paylaşımı yaparak uçuş bilgileri hakkında son durumu anında bildiriyor. İzlanda'dan kaynaklanan volkanik kül bulutlarının hava sahasını ulaşıma kapatma riskinden dolayı ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, İrlanda gezisini kısa kesip dün gece Londra’ya gelmişti.

Avrupa hava trafiği kurumu Eurocontrol, İzlanda’da hafta sonunda patlayan yanardağın yaydığı kül bulutu nedeniyle İrlanda, İskoçya ve İskandinav ülkelerinin bir kısmında 500 dolayında uçuşun iptal edilebileceğini bildirdi.

Eurocontrol yetkilisi Brian Flynn, 200 ila 250 uçuşun halihazırda iptal edildiğini belirtti.

Flynn, İngiltere’ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrupa turunun bu durumdan etkileneceğini sanmadığını ifade etti.

Eurocontrol yetkilisi, "Obama’nın Avrupa ziyaretlerini planlanan şekilde sürdüreceğini sanıyorum" dedi. Obama, kül bulutu nedeniyle İrlanda ziyaretini kısa keserek İngiltere’ye gelmişti.

Avrupa’da bu dönemde günde 30 binden fazla uçuş yapılıyor.

Haberin Devamı

Günlük zarar 68 milyon avro

İZLANDA'da yıllar sonra yeniden faaliyete geçen Grimsvötn yanardağından çıkan kül bulutları Danimarka'ya ulaştı. Danimarka'nın Jylland bölgesinde hava sahası uçuşlara kapatılırken, İskandinav ülkeleri hava yollarının günde ortalama 500 milyon kron (68 milyon Euro) zarar ettiği bildirildi. En çok zarar eden hava yolu şirketi Cimber Sterling hava yolları oldu. Cimber Sterling'in hisseleri Kopenhag borsasında yüzde 15.82 düşünce şirketin değerinin de 12 milyar 740 milyon kron (1 milyar 750 Milyon Euro) düştüğü açıklandı. İskandinav Hava Yolları SAS'ın hisseleri de borsada yüzde 4.25 düşerek şirketin değerinde bir günde 230 milyon kronluk (31 milyon Euro) bir kayba neden oldu. Norwegian Hava Yollarının hisseleri de bir günde yüzde 3.7 düştü.

Haberin Devamı

DANİMARKA ALARMDA

Öte yandan İngiltere Meteoroloji Enstitisü (Met Office), Danimarka'yı uyararak, kül bulutlarının başkent Kopenhag'a doğru geldiğini bildirdi. İzlanda'dan sonra, Grönland ve Norveç'te uçuşlar iptal edilirken, Kopenhag'da da çok sayıda uçuş iptal edildi. Danimarka Havasahası Kontrol Dairesi Naviair'in sözcüsü Camilla Hegnsborg, kül bulutlarının Kopenhag'a ulaşması durumunda havaalanını kapatmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

OBAMA'YI DA ETKİLEDİ

İrlanda'ya ziyarette bulunan ABD başkanı Barack Obama da kül bulutlarından etkilendi. 20 bin kişiye hitap ettikten sonra hava sahasının kapanma tehlikesine karşı ziyaretini kısa tutan Obama, bir sonraki durağı Londra'ya uçmak zorunda kaldı. Kül bulutları Cumartesi günü yapılacak Manchester United Barcelona maçını da etkiledi. Manchester taraftarları, kül bulutları nedeniyle İspanya'dan gelecek Barcelona taraftarlarının daha az olacağına sevinirken, Barcelona takımı ise maçta yeterli taraftar desteğini bulamama endişesi yaşamaya başladı.